Składniki
|
Sposób przygotowania
W małej misce przygotuj zaczyn (połącz ciepłe mleko, świeże drożdże i łyżkę cukru). Odstaw na 15 minut. Następnie przesiej mąkę i połącz ją z zaczynem.
Jako kolejne składniki dodaj: żółtka, jajka, resztę cukru oraz roztopione masło. Z mieszanki stwórz jednolite ciasto i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Po tym czasie podziel ciasto na 10 części i wyrób kuleczki. Ponownie odstaw do wyrośnięcia, tym razem na 15-20 minut.
W międzyczasie przygotuj polewę owocową. W tym celu połącz w garnku na palniku borówki, jeżyny oraz miód.
Pampuchy gotuj na parze przez 7-8 minut.
Gotowe bułki udekoruj przy pomocy śmietany, polewy oraz posiekanych orzechów. Smacznego!
|