Panierowana cebula w postaci pięknego kwiatu

Dzięki temu przepisowi przekonasz się, że panierowana cebula może stać pięknym kwiatem, od którego nie sposób oderwać wzroku. Nie wierzysz? Zobacz poniższy przepis, a wszystko stanie się jasne ?
Zobacz także: Puszyste jajko sadzone z piekarnika idealne na śniadanie
Składniki:
Porcje szt.Podstawowe składniki
- 2 szt. cebula
Panierka
- 1 szkl. mąka pszenna
- 1 szkl. mąka kukurydziana
- 1 łyżka suszone oregano
- 1 łyżka suszony tymianek
- 1 łyżka papryka słodka
- 1 łyżka sól
- 1 łyżka czosnek granulowany
- 1,5 szkl. bułka tarta
- 1 szkl. mleko
Dip jogurtowy
- 200 g jogurt naturalny
- 3 łyżki ketchup
- 1/2 łyżeczki słodka papryka
- 1 łyżeczka suszone oregano
- 1/2 łyżeczki sól
- 1/3 łyżeczki pieprz
- olej roślinny do smażenia
Sposób przygotowania:
- Odetnij końcówkę cebuli, tak aby się nie przewracała po ustawieniu na desce do krojenia. Następnie ponacinaj ją dookoła.
- Delikatnymi ruchami rozłóż cebulę.
- Następnie umieść ją w wodzie z lodem na kilka minut, dzięki czemu warstwy dokładnie się rozdzielą.
- Czas przygotować panierkę. W tym celu połącz: mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą, czosnek granulowany, suszone oregano i tymianek, sól oraz paprykę słodką. Dokładnie wymieszaj.
- Zanurz cebulę w mleku, po czym obtocz w przygotowanej mieszance. Powtórz ten proces dwa razy. Następnie obtocz cebulę w bułce tartej.
- Smaż w rozgrzanym oleju do zarumienienia panierki. Następnie połóż na ręczniku papierowym, dzięki czemu pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.
- W międzyczasie możesz przygotować dip. Łącząc: jogurt naturalny, ketchup, słodką paprykę, suszone oregano, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
- Smacznego!
Komentarze