PrzepisPrzekąskiPanierowana cebula w postaci pięknego kwiatu

Panierowana cebula w postaci pięknego kwiatu

Panierowana cebula w postaci pięknego kwiatu
Pyszności
23.03.2022 10:00, aktualizacja: 14.03.2024 14:51

Dzięki temu przepisowi przekonasz się, że panierowana cebula może stać pięknym kwiatem, od którego nie sposób oderwać wzroku. Nie wierzysz? Zobacz poniższy przepis, a wszystko stanie się jasne ?

Składniki:

Dip jogurtowy

  1. 200 g jogurt naturalny
  2. 3 łyżki ketchup
  3. 1/2 łyżeczki słodka papryka
  4. 1 łyżeczka suszone oregano
  5. 1/2 łyżeczki sól
  6. 1/3 łyżeczki pieprz
  7. olej roślinny do smażenia

Panierka

  1. 1 szkl. mąka pszenna
  2. 1 szkl. mąka kukurydziana
  3. 1 łyżka suszone oregano
  4. 1 łyżka suszony tymianek
  5. 1 łyżka papryka słodka
  6. 1 łyżka sól
  7. 1 łyżka czosnek granulowany
  8. 1,5 szkl. bułka tarta
  9. 1 szkl. mleko

Podstawowe składniki

  1. 2 szt. cebula

Sposób przygotowania:

1. Odetnij końcówkę cebuli, tak aby się nie przewracała po ustawieniu na desce do krojenia. Następnie ponacinaj ją dookoła.

Obraz

2. Delikatnymi ruchami rozłóż cebulę.

Obraz

3. Następnie umieść ją w wodzie z lodem na kilka minut, dzięki czemu warstwy dokładnie się rozdzielą.

Obraz

4. Czas przygotować panierkę. W tym celu połącz: mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą, czosnek granulowany, suszone oregano i tymianek, sól oraz paprykę słodką. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

5. Zanurz cebulę w mleku, po czym obtocz w przygotowanej mieszance. Powtórz ten proces dwa razy. Następnie obtocz cebulę w bułce tartej.

Obraz

6. Smaż w rozgrzanym oleju do zarumienienia panierki. Następnie połóż na ręczniku papierowym, dzięki czemu pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.

Obraz

7. W międzyczasie możesz przygotować dip. Łącząc: jogurt naturalny, ketchup, słodką paprykę, suszone oregano, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

8. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także