PrzepisPanierowany filet z kurczaka z piekarnika

Panierowany filet z kurczaka z piekarnika

Panierowany filet z kurczaka z piekarnika
Pyszności
01.02.2020 17:00, aktualizacja: 16.08.2020 14:51

Panierowany filet z kurczaka w kształcie roladki skrywa w sobie prawdziwe rarytasy. Co więcej, połączyliśmy go z mizerią i ziemniakami. Czy to nie gotowa receptura na udany obiad?

W przygotowaniu mizerii pomógł nam zoodler marki Philips.

Składniki:

Mizeria

  1. 1/2 szt. czerwona cebula
  2. 1 pęczek szczypiorek
  3. 1/2 szkl. śmietana 30%
  4. 1/2 łyżeczki sól
  5. 1/2 łyżeczki pieprz
  6. 1 szt. ogórek długi

Podstawowe składniki

  1. 2 szt. filet z kurczaka
  2. 8 szt. boczek wędzony plastry
  3. 1/2 łyżeczki sól
  4. 1/3 łyżeczki pieprz
  5. 200 g ser mozzarella
  6. 1/2 szkl. mąka pszenna
  7. 1-2 szt. jajka
  8. 1/2 szkl. bułka tarta
  9. ziemniaki jako dodatek

Sposób przygotowania:

1. Podziel filet z kurczaka na dwie części. Następnie rozbij każdy kawałek przy pomocy tłuczka. Dopraw solą i pieprzem.

Obraz

2. Na każdym kawałku umieść kawałek mozzarelli i zwiń w rulon. Następnie owiń roladkę plastrami boczku.

Obraz

3. Czas na panierkę. W tym celu obtocz każdy kawałek w mące, jajkach i bułce tartej. Wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obraz

4. W międzyczasie przygotuj mizerię. Aby nadać jej ciekawych kształtów, ogórka przygotuj w zoodlerze. Następnie połącz go ze: śmietaną, szczypiorkiem, czerwoną cebulą, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

5. I smaczny obiad jest już gotowy!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także