Niezwykle wyglądająca truskawkowa Panna Cotta – takim deserem na pewno zaskoczysz swoją rodzinę!

Panna Cotta to rodzaj deseru, który pochodzi z Włoch północnych. Jego klasyczna wersja składa się z podgrzanej śmietany, pomieszanej z żelatyną oraz z różnych dodatków.
W tym artykule pokażę ci, jak wykonać pięknie i niezwykle wyglądającą truskawkową Panna Cottę. Takim deserem na pewno zaskoczysz swoją rodzinę i każdy będzie się zastanawiać, jak to zrobiłeś…
Przepis poniżej.
Składniki:
Porcje- 500 ml woda gorąca
- 1 opak. galaretka truskawkowa
- 1 l mleko
- 3 łyżeczki żelatyna
- 75 g cukier
- 340 ml śmietanka 30%
- 1 łyżeczka olejek waniliowy
- 1/4 łyżeczki sól
- truskawki do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Do miski wlej 500 ml gorącej wody, a następnie dodaj do niej galaretkę truskawkową. Dokładnie wymieszaj.
- Złóż ręcznik i połóż go na końcu wysokiej blaszki. Poukładaj na niej szklanki tak, aby były przechylone, ale aby równocześnie stały stabilnie.
- Rozlej galaretkę do szklanek w ten sam sposób, co na zdjęciu poniżej. Włóż do lodówki na 2-4 godziny.
- Do garnka wlej mleko i żelatynę. Poczekaj 5 minut, a następnie wymieszaj.
- Włóż garnek na średni ogień. Dodaj do niego cukier. Wymieszaj, a następnie zdejmij z ognia.
- Do garnka dodaj śmietankę, olejek waniliowy i sól. Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły. Schłodź miksturę do temperatury pokojowej.
- Wlej miksturę do szklanek, w których znajduje się galaretka.
- Włóż do lodówki na 1-2 godziny. Jeżeli masz ochotę, możesz udekorować deser świeżymi truskawkami.
Komentarze