PrzepisDeseryNiezwykle wyglądająca truskawkowa Panna Cotta - takim deserem na pewno zaskoczysz swoją rodzinę!

Niezwykle wyglądająca truskawkowa Panna Cotta - takim deserem na pewno zaskoczysz swoją rodzinę!

Niezwykle wyglądająca truskawkowa Panna Cotta - takim deserem na pewno zaskoczysz swoją rodzinę!
Pyszności
31.05.2016 19:06, aktualizacja: 31.05.2017 09:34

Panna Cotta to rodzaj deseru, który pochodzi z Włoch północnych. Jego klasyczna wersja składa się z podgrzanej śmietany, pomieszanej z żelatyną oraz z różnych dodatków.

W tym artykule pokażę ci, jak wykonać pięknie i niezwykle wyglądającą truskawkową Panna Cottę. Takim deserem na pewno zaskoczysz swoją rodzinę i każdy będzie się zastanawiać, jak to zrobiłeś...

Przepis poniżej.

Składniki:

  1. 500 ml woda gorąca
  2. 1 opak. galaretka truskawkowa
  3. 1 l mleko
  4. 3 łyżeczki żelatyna
  5. 75 g cukier
  6. 340 ml śmietanka 30%
  7. 1 łyżeczka olejek waniliowy
  8. 1/4 łyżeczki sól
  9. truskawki do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Do miski wlej 500 ml gorącej wody, a następnie dodaj do niej galaretkę truskawkową. Dokładnie wymieszaj.
2. Złóż ręcznik i połóż go na końcu wysokiej blaszki. Poukładaj na niej szklanki tak, aby były przechylone, ale aby równocześnie stały stabilnie.
3. Rozlej galaretkę do szklanek w ten sam sposób, co na zdjęciu poniżej. Włóż do lodówki na 2-4 godziny.
4. Do garnka wlej mleko i żelatynę. Poczekaj 5 minut, a następnie wymieszaj.
5. Włóż garnek na średni ogień. Dodaj do niego cukier. Wymieszaj, a następnie zdejmij z ognia.
6. Do garnka dodaj śmietankę, olejek waniliowy i sól. Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły. Schłodź miksturę do temperatury pokojowej.
7. Wlej miksturę do szklanek, w których znajduje się galaretka.
8. Włóż do lodówki na 1-2 godziny. Jeżeli masz ochotę, możesz udekorować deser świeżymi truskawkami.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także