Panna cotta z nasionami chia

Jak deser fit, to panna cotta z nasionami chia. To jednak nie koniec dobrych wieści. Tej kombinacji towarzyszy przepyszny sos z mango i mandarynek. Po prostu palce lizać!
Zobacz także: Borówkowe ciasto na zimno
Składniki:
PorcjePodstawowe składniki
- 250 ml woda
- 1 łyżeczka agar agar
- 440 g jogurt grecki gęsty
- 1/2 szt. cytryna sok
- 2 łyżki nasiona chia
- 3-4 łyżki miód
Sos z mango i mandarynek
- 80 ml syrop klonowy
- 1 szt. mango
- 1 szt. mandarynka
- 1 szt. marakuja
Sposób przygotowania:
- W garnku na palniku połącz wodę i agar agar. Po zagotowaniu, odstaw do ostudzenia.
- W osobnej misce połącz jogurt naturalny, miód, nasiona chia i sok z cytryny.
- Następnie dodaj mieszankę z agarem i dokładnie wymieszaj.
- Gotową masę rozlej w miseczkach i wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
- W międzyczasie przygotuj sos z mandarynek i mango. W tym celu połącz na palniku mango i syrop klonowy.
- Po 10 minutach dodaj mandarynki i gotuj przez kolejne 5 minut.
- Gotowy deser udekoruj sosem, marakują i miętą. Smacznego!
Komentarze