Paprykowe naleśniki z kurczakiem

Paprykowe naleśniki z kurczakiem zapiekliśmy razem z frytkami. I w ten oto sposób powstał idealny pomysł na przepyszny obiad dla całej rodziny. Po prostu palce lizać!



Ciasto na naleśniki przygotowaliśmy w blenderze próżniowym marki Philips.
Zobacz także: Sernik z Raffaello i Ferrero Rocher
Składniki:
PorcjeNaleśniki 5-6 szt.
- 1/2 szkl. mleko
- 1/2 szkl. woda
- 2 szt. jajka
- 1/2 szkl. mąka pszenna
- 2 szt. czerwona papryka
Szarpany kurczak
- 3 łyżki oliwa z oliwek
- 1 szt. czerwona cebula
- 40 g przecier pomidorowy
- 40 g musztarda delikatesowa
- 2-3 ząbki czosnek
- 800 g passata pomidorowa
- 2 łyżki ocet jabłowy
- 1/3 szkl. natka pietruszki posiekana
- 1 łyżka słodka papryka
- 1 łyżka sól
Dodatki
- 1,2 kg Frytki
- 200 g ser mozarella tarty


Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od przygotowania szarpanego kurczaka. W tym celu umieść w dużym garnku: czerwoną cebulę, przecier pomidorowy, musztardę delikatesową, czosnek, passatę pomidorową, ocet jabłkowy, natkę pietruszki, słodką paprykę oraz sól.
- Na koniec dodaj piersi z kurczaka i duś pod przykryciem ok. 30 minut.
- W międzyczasie przygotuj ciasto na naleśniki. W tym celu połącz w blenderze: jajka, mleko, wodę, mąkę i czerwone papryki.
- Z powstałej mieszanki usmaż naleśniki.
- Gotowego kurczaka podziel na mniejsze części.
- Następnie przenieś mięso na naleśnika i zwiń wystające końcówki do środka.
- Umieść naleśniki w formie do pieczenia, po czym je natnij. Dookoła ułóż frytki i posyp mozzarellą. Tak przygotowane danie wstaw do piekarnika na 20-25 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).
- Smacznego!
Komentarze