PrzepisDania głównePaprykowe naleśniki z kurczakiem

Paprykowe naleśniki z kurczakiem

Paprykowe naleśniki z kurczakiem
Pyszności
08.04.2021 17:00, aktualizacja: 13.04.2021 15:04

Paprykowe naleśniki z kurczakiem zapiekliśmy razem z frytkami. I w ten oto sposób powstał idealny pomysł na przepyszny obiad dla całej rodziny. Po prostu palce lizać!

Ciasto na naleśniki przygotowaliśmy w blenderze próżniowym marki Philips.

Składniki:

Naleśniki 5-6 szt.

  1. 1/2 szkl. mleko
  2. 1/2 szkl. woda
  3. 2 szt. jajka
  4. 1/2 szkl. mąka pszenna
  5. 2 szt. czerwona papryka

Szarpany kurczak

  1. 800 g passata pomidorowa
  2. 2 łyżki ocet jabłowy
  3. 1/3 szkl. natka pietruszki posiekana
  4. 1 łyżka słodka papryka
  5. 1 łyżka sól
  6. 3 łyżki oliwa z oliwek
  7. 1 szt. czerwona cebula
  8. 40 g przecier pomidorowy
  9. 40 g musztarda delikatesowa
  10. 2-3 ząbki czosnek

Dodatki

  1. 1,2 kg Frytki
  2. 200 g ser mozarella tarty

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania szarpanego kurczaka. W tym celu umieść w dużym garnku: czerwoną cebulę, przecier pomidorowy, musztardę delikatesową, czosnek, passatę pomidorową, ocet jabłkowy, natkę pietruszki, słodką paprykę oraz sól.

Obraz

2. Na koniec dodaj piersi z kurczaka i duś pod przykryciem ok. 30 minut.

Obraz

3. W międzyczasie przygotuj ciasto na naleśniki. W tym celu połącz w blenderze: jajka, mleko, wodę, mąkę i czerwone papryki.

Obraz

4. Z powstałej mieszanki usmaż naleśniki.

Obraz

5. Gotowego kurczaka podziel na mniejsze części.

Obraz

6. Następnie przenieś mięso na naleśnika i zwiń wystające końcówki do środka.

Obraz

7. Umieść naleśniki w formie do pieczenia, po czym je natnij. Dookoła ułóż frytki i posyp mozzarellą. Tak przygotowane danie wstaw do piekarnika na 20-25 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).

Obraz

8. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także