Pasztecik z mięsno-grzybowym farszem

Dziś przychodzimy do Was z pomysłem na pyszną przekąskę. Genialne paszteciki z mięsno-grzybowym farszem to prawdziwe „niebo w gębie”, nic więc dziwnego, że ślinka cieknie na sam widok 🙂
Składniki:
Porcje- 2 szt. ciasto francuskie
- 400 g pierś z indyka pokrojona w kostkę
- 1/2 szt. czerwona papryka pokrojona w kostkę
- 150 g pieczarki pokrojone w paski
- 90 ml czerwone wino
- 150 g serek mascarpone
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
- 1 szt. jajko roztrzepane
Sposób przygotowania:
- Na rozgrzanej patelni podsmaż ze sobą pierś z indyka i paprykę.
- Po chwili dodaj pieczarki i czerwone wino. Smaż do chwili, aż alkohol wyparuje.
- Zdejmij patelnię z palnika i dodaj do farszu mascarpone. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Ciasto francuskie podziel na kwadraty. Na połowie rozłóż farsz i dookoła rozsmaruj roztrzepane jajko. Następnie przełóż kolejną warstwą z ciasta francuskiego. Zrób nacięcia i całość posmaruj jajkiem. Piecz paszteciki przez 20 minut w rozgrzanym piekarniku (180 stopni Celsjusza).
- Smacznego!
Komentarze