PrzepisPrzekąskiPyszne paszteciki drożdżowe na 3 sposoby

Pyszne paszteciki drożdżowe na 3 sposoby

Pyszne paszteciki drożdżowe na 3 sposoby
Pyszności
14.05.2019 17:00, aktualizacja: 15.05.2019 13:43

Oto przepis na pyszne paszteciki drożdżowe domowej roboty. I to na 3 ciekawe sposoby. Każdy znajdzie coś dla siebie!

Tego nie można przegapić. Po prostu nie ma takiej opcji ?

Składniki:

Farsz z pieczarkami

  1. 300 g pieczarki
  2. 1 szt. cebula
  3. 1 łyżeczka papryka słodka
  4. 3 łyżki olej roślinny

Farsz mięsny

  1. 300 g mięso wieprzowe mielone
  2. 1/2 szt. cebula
  3. 1 łyżka majeranek suszony
  4. 1/2 łyżeczki sól
  5. 1/2 łyżeczki pieprz
  6. 1/3 szkl. woda

Farsz z kapustą

  1. 1 łyżka kminek cały
  2. 1/2 łyżeczki sól
  3. 1/2 łyżeczki pieprz
  4. 3 łyżki olej roślinny do smażenia
  5. 400 g kiszona kapusta
  6. 20 g suszone grzyby
  7. 1 szt. cebula
  8. 2-3 szt. liście laurowe
  9. 4-5 szt. ziele angielskie;

Ciasto

  1. 500 g mąka pszenna
  2. 45 g drożdże świeże
  3. 1,5 łyżki cukier
  4. 330 ml ciepłe mleko
  5. 4 szt. żółtka

Sposób przygotowania:

1. W garnku połącz ze sobą: kapustę kiszoną, wodę, liście laurowe, ziele angielskie oraz kminek. Następnie podsmaż na patelni cebulę, namoczone grzyby oraz wcześniej przygotowaną kapustę. Na samym końcu dopraw solą i pieprzem.

Obraz

2. Rozwałkuj ciasto drożdżowe, po czym umieść na nim farsz. Zwiń w rulon, potnij na mniejsze kawałki i przy pomocy drewnianej łyżki zrób dodatkowe wgłębienia.

Obraz

3. Wstaw do piekarnika na 25-30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obraz

4. Na patelni podsmaż ze sobą: cebulę, pieczarki, paprykę słodką, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

5. Umieść farsz na cieście drożdżowym i zwiń w ruloniki. Jak wcześniej podziel na mniejsze kawałki i użyj drewnianej łyżki.

Obraz

6. Wstaw do piekarnika na 25-30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obraz

7. I na koniec kombinacja z mięsem. W tym celu połącz ze sobą: mięso mielone, cebulę, majeranek suszony, sól, pieprz oraz wodę. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

8. Powstały farsz umieść na cieście drożdżowym i podziel na mniejsze kawałki.

Obraz

9. Wstaw do piekarnika na 25-30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza). Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także