Pyszne paszteciki drożdżowe na 3 sposoby

Oto przepis na pyszne paszteciki drożdżowe domowej roboty. I to na 3 ciekawe sposoby. Każdy znajdzie coś dla siebie!
Tego nie można przegapić. Po prostu nie ma takiej opcji ?
Zobacz także: Wytrawny chleb drożdżowy z warzywami
Składniki:
Porcje szt.Ciasto
- 500 g mąka pszenna
- 45 g drożdże świeże
- 1,5 łyżki cukier
- 330 ml ciepłe mleko
- 4 szt. żółtka
Farsz z kapustą
- 400 g kiszona kapusta
- 20 g suszone grzyby
- 1 szt. cebula
- 2-3 szt. liście laurowe
- 4-5 szt. ziele angielskie;
- 1 łyżka kminek cały
- 1/2 łyżeczki sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
- 3 łyżki olej roślinny do smażenia
Farsz z pieczarkami
- 300 g pieczarki
- 1 szt. cebula
- 1 łyżeczka papryka słodka
- 3 łyżki olej roślinny
Farsz mięsny
- 300 g mięso wieprzowe mielone
- 1/2 szt. cebula
- 1 łyżka majeranek suszony
- 1/2 łyżeczki sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
- 1/3 szkl. woda
Sposób przygotowania:
Paszteciki z kapustą
- W garnku połącz ze sobą: kapustę kiszoną, wodę, liście laurowe, ziele angielskie oraz kminek. Następnie podsmaż na patelni cebulę, namoczone grzyby oraz wcześniej przygotowaną kapustę. Na samym końcu dopraw solą i pieprzem.
- Rozwałkuj ciasto drożdżowe, po czym umieść na nim farsz. Zwiń w rulon, potnij na mniejsze kawałki i przy pomocy drewnianej łyżki zrób dodatkowe wgłębienia.
- Wstaw do piekarnika na 25-30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
Paszteciki z pieczarkami
- Na patelni podsmaż ze sobą: cebulę, pieczarki, paprykę słodką, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj.
- Umieść farsz na cieście drożdżowym i zwiń w ruloniki. Jak wcześniej podziel na mniejsze kawałki i użyj drewnianej łyżki.
- Wstaw do piekarnika na 25-30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
Paszteciki z mięsem
- I na koniec kombinacja z mięsem. W tym celu połącz ze sobą: mięso mielone, cebulę, majeranek suszony, sól, pieprz oraz wodę. Dokładnie wymieszaj.
- Powstały farsz umieść na cieście drożdżowym i podziel na mniejsze kawałki.
- Wstaw do piekarnika na 25-30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza). Smacznego!
Komentarze