Pełnoziarniste chlebki NAAN

Co powiesz na zdrowy i pyszny chlebek, który przygotujesz na zwykłej patelni? My zakochaliśmy się w nim od pierwszego kęsa i mamy nadzieję, że Tobie również się spodoba ?
Składniki:
PorcjeRozczyn
- 1/2 szkl. ciepła woda
- 1/4 szkl. mąka orkiszowa pełnoziarnista
- 1 łyżeczka drożdże suche
- 1 łyżka syrop klonowy
- 1/4 szkl. jogurt naturalny
Ciasto
- 1-1,5 szkl. mąka orkiszowa pełnoziarnista
- 1/2 łyżeczkI sól
- 2-3 łyżki olej roślinny
- 1/2 łyżeczkI proszek do pieczenia
Do posmarowania
- 1/3 szkl. oliwa z oliwek
- 1-2 szt. ząbki czosnku
- 2-3 łyżki rozmaryn świeży posiekany
- 1/2 łyżeczkI sól
Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od przygotowania rozczynu. W tym celu połącz ze sobą: ciepłą wodę, mąkę orkiszową pełnoziarnistą, drożdże suche, syrop klonowy oraz jogurt naturalny. Odstaw do wyrośnięcia na 35 minut.
- Po tym czasie połącz mieszankę z proszkiem do pieczenia, solą, olejem roślinnym oraz mąką orkiszową. Dokładnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Gotowe ciasto rozwałkuj na placuszki (jak na zdjęciu poniżej). Następnie przenieś na patelnię.
- W małej miseczce połącz ze sobą oliwę z oliwek, ząbki czosnku, świeży rozmaryn oraz sól.
- Posmaruj placuszek i odwróć na drugą stronę.
- Smacznego!
Komentarze