Pieczarkowy a’la bigos

Tym razem chcemy podzielić się z Wami przepisem, który w naszej rodzinie przekazywany jest z pokolenia na pokolenie.
Mowa tu o bigosie pieczarkowym, który stanowi świetną alternatywę dla tradycyjnego bigosu z kapustą w roli głównej.
Składniki:
Porcje- 4 szt. marchewka ugotowana
- 3 szt. korzeń pietruszki ugotowany
- 500 g ogórki kiszone starte
- 150-200 g kiełbasa podwawelska
- 3 szt. cebula starta
- 500 g pieczarki
- 200 g koncentrat pomidorowy
- 3 łyżki mąka pszenna
- 4 łyżki masło
- 1/2 łyżeczki sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
Sposób przygotowania:
- Na patelni podsmaż ze sobą ugotowane i starte na tarce marchewkę oraz pietruszkę. Nie zapomnij dodać mąki.
- Na tej samej patelni podsmaż na maśle kiszone ogórki.
- W osobnym garnku połącz kiełbasę, cebulę oraz pieczarki.
- Jako kolejne składniki dodaj przygotowaną wcześniej mieszankę z marchewki i pietruszki, ogórki kiszone, koncentrat pomidorowy, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj.
- Smacznego!
Komentarze