PrzepisDania głównePieczeń korzenna

Pieczeń korzenna

Pieczeń korzenna
Pyszności
01.02.2018 17:00, aktualizacja: 17.02.2019 10:53

To kolejny pomysł na pyszny obiad, który musicie wypróbować :) Ta receptura stała się jedną z naszych ulubionych, dlatego mamy nadzieję, że podobnie będzie z Wami. Koniecznie dajcie nam znać, co o niej myślicie :)

Składniki:

  1. 1 szt. cebula posiekana w kostkę
  2. 2 szt. marchewka starta na tarce
  3. 1 szczypta sól
  4. 1 szczypta pieprz
  5. 5 szt. boczek w plastrach
  6. ziemniaki ugotowane jako dodatek
  7. sos pieczarkowy jako dodatek
  8. 1 szt. pietruszka korzeń, starty na tarce
  9. 2-3 łyżeczki natka pietruszki
  10. 150 ml bulion
  11. 600 g mięso mielone
  12. 1 szt. bułka
  13. 250 ml mleko
  14. 1 szt. jajko
  15. 2 ząbki czosnek
Sposób przygotowania:

1. Na patelni podsmaż: cebulę, marchewki, korzeń i natkę pietruszki.

Obraz

2. Po chwili dodaj bulion.

Obraz

3. W misce połącz ze sobą: mięso mielone, namoczoną w mleku bułkę, jajko, czosnek, sól i pieprz.

Obraz

4. Do mięsnej mieszanki dodaj wcześniej przygotowany warzywny miks.

Obraz

5. Powstały farsz przełóż do formy. Na wierzchu ułóż plastry boczku. Całość piecz przez 40 minut w rozgrzanym piekarniku (160°Celsjusza).

Obraz

6. Gotową pieczeń możesz podać z ziemniakami i sosem pieczarkowym.

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także