Pieczeń korzenna

To kolejny pomysł na pyszny obiad, który musicie wypróbować 🙂 Ta receptura stała się jedną z naszych ulubionych, dlatego mamy nadzieję, że podobnie będzie z Wami. Koniecznie dajcie nam znać, co o niej myślicie 🙂



Składniki:
Porcje- 1 szt. cebula posiekana w kostkę
- 2 szt. marchewka starta na tarce
- 1 szt. pietruszka korzeń, starty na tarce
- 2-3 łyżeczki natka pietruszki
- 150 ml bulion
- 600 g mięso mielone
- 1 szt. bułka
- 250 ml mleko
- 1 szt. jajko
- 2 ząbki czosnek
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
- 5 szt. boczek w plastrach
- ziemniaki ugotowane jako dodatek
- sos pieczarkowy jako dodatek
Sposób przygotowania:
- Na patelni podsmaż: cebulę, marchewki, korzeń i natkę pietruszki.
- Po chwili dodaj bulion.
- W misce połącz ze sobą: mięso mielone, namoczoną w mleku bułkę, jajko, czosnek, sól i pieprz.
- Do mięsnej mieszanki dodaj wcześniej przygotowany warzywny miks.
- Powstały farsz przełóż do formy. Na wierzchu ułóż plastry boczku. Całość piecz przez 40 minut w rozgrzanym piekarniku (160°Celsjusza).
- Gotową pieczeń możesz podać z ziemniakami i sosem pieczarkowym.
Komentarze