Pieczeń w boczku

Pieczeń w boczku z genialnym sosem to nasz tajny przepis na pyszną ucztę dla całej rodziny. Takiemu obiadowi nie będą w stanie powiedzieć nie!
Nasz dzisiejszy przepis przygotowaliśmy w Ovi Smart marki Philips.
Zobacz także: Żeberka pod pomidorami
Składniki:
PorcjeMięsny farsz
- 400 g mielone mięso indyk/wołowe/wieprzowe
- 1 szt. cebula usmażona
- 2 ząbki czosnek
- 1/2 szkl. ser parmezan tarty
- 1 szt. jajko
- 1/3 szkl. bułka tarta
- 1 łyżka sól
- 1-2 łyżki sos worcester
- 1/4 szkl. mleko
- 1/3 szkl. natka pietruszki posiekana
- 15 szt. boczek plastry
Sos
- 3/4 szkl. ketchup
- 1/2 szkl. cukier
- 1 łyżka suszona cebula
- 1 łyżka słodka papryka
Farsz ziemniaczany
- 6 szt. ziemniaki ugotowane
- 20 g masło
- 1/2 szkl. ser parmezan
- 1/2 łyżeczki czarny pieprz
Sposób przygotowania:
- W dużej misce połącz ze sobą: mięso mielone, usmażoną cebulę, bułkę tartą, parmezan, jajko, natkę pietruszki, czosnek, sól, sos worcester oraz mleko. Dokładnie wymieszaj.
- Następnie zajmij się przygotowaniem sosu. Aby go zrobić, wymieszaj razem: ketchup, cukier trzcinowy, suszoną cebulę i słodką paprykę.
- Czas na ziemniaczany farsz. W tym celu zmiksuj: ugotowane ziemniaki, masło, parmezan oraz pieprz.
- W formie do pieczenia na małą babkę ułóż plastry boczku. Następnie posmaruj wnętrze wcześniej przygotowanym sosem.
- Kolejną warstwę przygotuj z mieszanki z mięsem mielonym. Po czym dodaj miks z ziemniakami.
- Całość przykryj mięsem mielonym oraz wystającymi plastrami boczku. Tak przygotowaną pieczeń wstaw do Ovi na 30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- Po tym czasie wyjmij pieczeń z formy, posmaruj wierzch sosem i ponownie wstaw do Ovi. Tym razem na 20 minut.
- Smacznego!
Komentarze