PrzepisKolacjaPieczeń w boczku

Pieczeń w boczku

Pieczeń w boczku
Pyszności
11.08.2021 16:00, aktualizacja: 12.08.2021 10:59

Pieczeń w boczku z genialnym sosem to nasz tajny przepis na pyszną ucztę dla całej rodziny. Takiemu obiadowi nie będą w stanie powiedzieć nie!

Nasz dzisiejszy przepis przygotowaliśmy w Ovi Smart marki Philips.

Składniki:

Mięsny farsz

  1. 400 g mielone mięso indyk/wołowe/wieprzowe
  2. 1 szt. cebula usmażona
  3. 15 szt. boczek plastry
  4. 2 ząbki czosnek
  5. 1/2 szkl. ser parmezan tarty
  6. 1 szt. jajko
  7. 1/3 szkl. bułka tarta
  8. 1 łyżka sól
  9. 1-2 łyżki sos worcester
  10. 1/4 szkl. mleko
  11. 1/3 szkl. natka pietruszki posiekana

Sos

  1. 3/4 szkl. ketchup
  2. 1/2 szkl. cukier
  3. 1 łyżka suszona cebula
  4. 1 łyżka słodka papryka

Farsz ziemniaczany

  1. 6 szt. ziemniaki ugotowane
  2. 20 g masło
  3. 1/2 szkl. ser parmezan
  4. 1/2 łyżeczki czarny pieprz

Sposób przygotowania:

1. W dużej misce połącz ze sobą: mięso mielone, usmażoną cebulę, bułkę tartą, parmezan, jajko, natkę pietruszki, czosnek, sól, sos worcester oraz mleko. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

2. Następnie zajmij się przygotowaniem sosu. Aby go zrobić, wymieszaj razem: ketchup, cukier trzcinowy, suszoną cebulę i słodką paprykę.

Obraz

3. Czas na ziemniaczany farsz. W tym celu zmiksuj: ugotowane ziemniaki, masło, parmezan oraz pieprz.

Obraz

4. W formie do pieczenia na małą babkę ułóż plastry boczku. Następnie posmaruj wnętrze wcześniej przygotowanym sosem.

Obraz

5. Kolejną warstwę przygotuj z mieszanki z mięsem mielonym. Po czym dodaj miks z ziemniakami.

Obraz

6. Całość przykryj mięsem mielonym oraz wystającymi plastrami boczku. Tak przygotowaną pieczeń wstaw do Ovi na 30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obraz

7. Po tym czasie wyjmij pieczeń z formy, posmaruj wierzch sosem i ponownie wstaw do Ovi. Tym razem na 20 minut.

Obraz

8. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także