Pieczeń wieprzowa z jabłkami, ziemniakami i marchewką w aromatycznej marynacie

W tym artykule chciałabym pokazać ci, jak przyrządzić pieczeń wieprzową z jabłkami, ziemniakami i marchewką w aromatycznej marynacie.



To danie jest naprawdę bardzo smaczne i starczy go dla całej twojej rodziny.
Koniecznie wypróbuj, a na pewno nie pożałujesz!
Przepis poniżej.
Składniki:
Porcje- 450 g ziemniaki
- 460 g marchewka pokrojona w plastry
- 1 kg polędwica wieprzowa
- kilka plastrów jabłka
- 2 łyżki sos sojowy
- 2 łyżki ocet balsamiczny
- 3 łyżki miód
- 1 łyżka musztarda
- 1 łyżeczka cynamon
- 2 ząbki czosnek wyciśnięty
- 1/2 łyżeczki pieprz
Sposób przygotowania:
- Rozłóż ziemniaki i plastry marchewek na blaszce do pieczenia.
- Ponacinaj polędwicę wieprzową, a w każde nacięcie włóż po jednym plastrze jabłka. Ułóż polędwicę na blaszce na ziemniakach i marchewce.
- Do miseczki włóż sos sojowy, ocet balsamiczny, miód, musztardę, cynamon, czosnek i pieprz. Dokładnie wszystko wymieszaj.
- Powstałą marynatą polej polędwicę i warzywa. Włóż blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C i piecz przez 90 minut.
- Po 90 minutach wyjmij blaszkę z piekarnika i pokrój pieczeń na kawałki. Podawaj z warzywami.
- Smacznego!
Komentarze