Pieczeń wieprzowa z jabłkami, ziemniakami i marchewką w aromatycznej marynacie

Pieczeń wieprzowa z jabłkami, ziemniakami i marchewką w aromatycznej marynacie

Pieczeń wieprzowa z jabłkami, ziemniakami i marchewką w aromatycznej marynacie
Pyszności
20.10.2016 17:13, aktualizacja: 01.06.2017 12:57

W tym artykule chciałabym pokazać ci, jak przyrządzić pieczeń wieprzową z jabłkami, ziemniakami i marchewką w aromatycznej marynacie.

To danie jest naprawdę bardzo smaczne i starczy go dla całej twojej rodziny.

Koniecznie wypróbuj, a na pewno nie pożałujesz!

Przepis poniżej.

Składniki:

  1. 450 g ziemniaki
  2. 460 g marchewka pokrojona w plastry
  3. 1/2 łyżeczki pieprz
  4. 1 kg polędwica wieprzowa
  5. kilka plastrów jabłka
  6. 2 łyżki sos sojowy
  7. 2 łyżki ocet balsamiczny
  8. 3 łyżki miód
  9. 1 łyżka musztarda
  10. 1 łyżeczka cynamon
  11. 2 ząbki czosnek wyciśnięty
Sposób przygotowania:
1. Rozłóż ziemniaki i plastry marchewek na blaszce do pieczenia.
2. Ponacinaj polędwicę wieprzową, a w każde nacięcie włóż po jednym plastrze jabłka. Ułóż polędwicę na blaszce na ziemniakach i marchewce.
3. Do miseczki włóż sos sojowy, ocet balsamiczny, miód, musztardę, cynamon, czosnek i pieprz. Dokładnie wszystko wymieszaj.
4. Powstałą marynatą polej polędwicę i warzywa. Włóż blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C i piecz przez 90 minut.
5. Po 90 minutach wyjmij blaszkę z piekarnika i pokrój pieczeń na kawałki. Podawaj z warzywami.
6. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także