Pieczeń wołowa z ajvarem

Pieczeń wołowa z ajwarem to nasza najnowsza propozycja na smaczne i ciekawie wyglądające danie. Ślinka cieknie od samego patrzenia!



Zobacz także: Gołąbki gotowane na parze
Składniki:
Porcje- 800 g mielone mięso wołowe
- 2 łyżeczki suszone oregano
- 2 łyżeczki suszony czosnek
- 2 łyżeczki słodka papryka
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
- 1 szt. bakłażan/cukinia
- 150 g pasta ajvar
- 4 szt. ser mozzarella plastry
- 2 łyżeczki granulowana cebula
Sposób przygotowania:
- Mięso mielone połącz ze słodką papryką, suszonym czosnkiem, oregano, cebulą granulowaną, pieprzem i solą. Dokładnie wymieszaj.
- Podziel bakłażana lub cukinię w cienkie plastry. Następnie podsmaż każdy element na patelni.
- W formie do pieczenia ułóż folię aluminiową, po czym stwórz warstwę z mięsnej mieszanki.
- Na wierzchu rozprowadź pastę ajwar i ułóż plastry bakłażana oraz kawałki mozzarelli.
- Zwiń w rulon i wstaw do piekarnika na 40-50 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).
- Smacznego!
Komentarze