PrzepisDania głównePieczona pierś z kurczaka z pomidorem, bazylią i mozzarellą, podawana ze śmietaną i oliwą. Pycha!

Pieczona pierś z kurczaka z pomidorem, bazylią i mozzarellą, podawana ze śmietaną i oliwą. Pycha!

Pieczona pierś z kurczaka z pomidorem, bazylią i mozzarellą, podawana ze śmietaną i oliwą. Pycha!
Pyszności
16.05.2016 19:27, aktualizacja: 18.05.2017 18:22

Istnieje wiele sposobów na podawanie kurczaka. Już za chwilę zobaczysz jedną z takich propozycji - pieczona pierś z kurczaka z pomidorem, bazylią i mozzarellą, podawana ze śmietaną i oliwą z oliwek.

Takiego kurczaka bardzo łatwo przyrządzić, a efekt będzie naprawdę niesamowity. Kiedy spróbowałam go po raz pierwszy, byłam pod dużym wrażeniem.

Leć więc po składniki i do dzieła! Dokładną instrukcję znajdziesz poniżej.

Składniki:

  1. 2 szt. pierś z kurczaka duże
  2. 2 szt. pomidory
  3. 1 opakowanie ser mozzarella
  4. 12 liści bazylia
  5. 1 kubek śmietana 30% mały
  6. 2 łyżki oliwa z oliwek
  7. 0,5 łyżeczki sól
  8. 0,5 łyżeczki pieprz
  9. naczynie żaroodporne
Sposób przygotowania:
1. Umyj pomidory i pokrój je w plastry, a każdy plaster przekrój na pół. Umyj liście bazylii oraz piersi z kurczaka. Pokrój mozzarellę na małe plasterki.
2. W każdej piersi z kurczaka, powycinaj ok. 5-6 kieszonek, tak jak na zdjęciu poniżej.
3. Do każdej kieszonki nałóż plasterek pomidora, plasterek mozzarelli oraz liść bazylii.
4. Przełóż nafaszerowane piersi z kurczaka do naczynia żaroodpornego, przypraw solą i pieprzem, następnie zalej je śmietaną, a wierzch polej oliwą z oliwek.
5. Włóż naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz przez 30 minut.
6. Po 30 minutach wyjmij gotowe danie. Wygląda przepysznie!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także