Pieczone faworki z OVI

Pieczone faworki z OVI to nasze najnowsze odkrycie. Nie dość, że przygotujesz je w szybszy i łatwiejszy sposób, to jeszcze w zdrowym wydaniu. Czego chcieć więcej?
Nasze faworki upiekliśmy w Ovi Smart marki Philips.
Zobacz także: Pączki pieczone z Ovi
Składniki:
Porcje szt.- 1,5 szkl. mąka pszenna
- 1,5 łyżeczki proszek do piecznia
- 1 szczypta sól
- 3 łyżki śmietana 22%
- 3 szt. żółtka
- 2 łyżki masło
Sposób przygotowania:
- Aby przygotować ciasto na faworki, połącz na stolnicy: mąkę, proszek do pieczenia, sól, śmietanę, żółtka i masło. Następnie zagnieć.
- Ciasto podziel na pół, po czym rozwałkuj - grubość ciasta powinna mieć 2 mm.
- Teraz podziel je na mniejsze kawałki przy pomocy radełka. W każdym kawałku zrób dodatkowo nacięcie (jak na zdjęciu poniżej).
- Przepleć obie koncówki faworka przez powstały otwór. Następnie piecz w Ovi przez 6 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).
- Gotowe faworki posyp cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze