Słodkie pieczone gruszki z polewą, posypane słonymi pistacjami – to wręcz idealne połączenie smaków!

Gruszki to owoce, które zawierają masę ważnych dla nas składników odżywczych. Oprócz wielu witamin, jako jedne z nielicznych zawierają jod, który poprawia funkcjonowanie tarczycy oraz bor, który wspomaga pracę mózgu. Ponadto, obniżają ciśnienie krwi oraz zapobiegają udarom. To naprawdę wspaniały owoc!

Jeżeli masz ochotę zjeść gruszkę w ciekawej odsłonie, to znajdujesz się w idealnym miejscu. W tym artykule znajdziesz przepis na pyszny deser z tego owocu. Łączy on w sobie dwa smaki – słodkość oraz słoność.

Do dzieła!

Słodkie pieczone gruszki z polewą, posypane słonymi pistacjami - to wręcz idealne połączenie smaków!6
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pyszności
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Słodkie pieczone gruszki z polewą, posypane słonymi pistacjami - to wręcz idealne połączenie smaków!
Wydruk przepisu

Składniki:

Porcje porcji

Sposób przygotowania:

  1. Każdą gruszkę przekrój na pół oraz delikatnie wydrąż środek w każdej z nich.
    Każdą gruszkę przekrój na pół oraz delikatnie wydrąż środek w każdej z nich.
  2. Poukładaj połówki gruszek na blaszce do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz przez 20 minut.
    Poukładaj połówki gruszek na blaszce do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz przez 20 minut.
  3. Do każdej połówki włóż po jednej łyżeczce masła oraz po jednej łyżce miodu.
    Do każdej połówki włóż po jednej łyżeczce masła oraz po jednej łyżce miodu.
  4. Do miski włóż śmietanę i ubij ją.
    Do miski włóż śmietanę i ubij ją.
  5. Następnie do miski dodaj także serek mascarpone i olejek waniliowy. Dokładnie wymieszaj.
    Następnie do miski dodaj także serek mascarpone i olejek waniliowy. Dokładnie wymieszaj.
  6. Obierz pistacje i za pomocą noża pokrój je na małe kawałeczki.
    Obierz  pistacje i za pomocą noża pokrój je na małe kawałeczki.
  7. Do każdej połówki gruszki nałóż po jeden łyżce mieszanki serka, śmietany i wanilii.
    Do każdej połówki gruszki nałóż po jeden łyżce mieszanki serka, śmietany i wanilii.
  8. Następnie, każdą połówkę posyp jedną łyżeczką pokrojonych pistacji.
    Następnie, każdą połówkę posyp jedną łyżeczką pokrojonych pistacji.
  9. Na koniec, każdą połówkę polej jedną łyżką miodu.
    Na koniec, każdą połówkę polej jedną łyżką miodu.
  10. Smacznego!

Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×