Słodkie pieczone gruszki z polewą, posypane słonymi pistacjami – to wręcz idealne połączenie smaków!

Gruszki to owoce, które zawierają masę ważnych dla nas składników odżywczych. Oprócz wielu witamin, jako jedne z nielicznych zawierają jod, który poprawia funkcjonowanie tarczycy oraz bor, który wspomaga pracę mózgu. Ponadto, obniżają ciśnienie krwi oraz zapobiegają udarom. To naprawdę wspaniały owoc!
Jeżeli masz ochotę zjeść gruszkę w ciekawej odsłonie, to znajdujesz się w idealnym miejscu. W tym artykule znajdziesz przepis na pyszny deser z tego owocu. Łączy on w sobie dwa smaki – słodkość oraz słoność.
Do dzieła!
Składniki:
Porcje porcji- 3 szt. gruszki
- 6 łyzeczek masło
- 150 ml miód
- 200 g serka mascarpone
- 200 g śmietany
- 2 łyżeczki olejku waniliowego
- 6 łyżeczek pistacje
Sposób przygotowania:
- Każdą gruszkę przekrój na pół oraz delikatnie wydrąż środek w każdej z nich.
- Poukładaj połówki gruszek na blaszce do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz przez 20 minut.
- Do każdej połówki włóż po jednej łyżeczce masła oraz po jednej łyżce miodu.
- Do miski włóż śmietanę i ubij ją.
- Następnie do miski dodaj także serek mascarpone i olejek waniliowy. Dokładnie wymieszaj.
- Obierz pistacje i za pomocą noża pokrój je na małe kawałeczki.
- Do każdej połówki gruszki nałóż po jeden łyżce mieszanki serka, śmietany i wanilii.
- Następnie, każdą połówkę posyp jedną łyżeczką pokrojonych pistacji.
- Na koniec, każdą połówkę polej jedną łyżką miodu.
- Smacznego!
Komentarze