PrzepisDeserySłodkie pieczone gruszki z polewą, posypane słonymi pistacjami - to wręcz idealne połączenie smaków!

Słodkie pieczone gruszki z polewą, posypane słonymi pistacjami - to wręcz idealne połączenie smaków!

Słodkie pieczone gruszki z polewą, posypane słonymi pistacjami - to wręcz idealne połączenie smaków!
Pyszności
28.05.2016 22:57, aktualizacja: 01.06.2017 15:08

Gruszki to owoce, które zawierają masę ważnych dla nas składników odżywczych. Oprócz wielu witamin, jako jedne z nielicznych zawierają jod, który poprawia funkcjonowanie tarczycy oraz bor, który wspomaga pracę mózgu. Ponadto, obniżają ciśnienie krwi oraz zapobiegają udarom. To naprawdę wspaniały owoc!

Jeżeli masz ochotę zjeść gruszkę w ciekawej odsłonie, to znajdujesz się w idealnym miejscu. W tym artykule znajdziesz przepis na pyszny deser z tego owocu. Łączy on w sobie dwa smaki - słodkość oraz słoność.

Do dzieła!

Składniki:

  1. 3 szt. gruszki
  2. 6 łyzeczek masło
  3. 150 ml miód
  4. 200 g serka mascarpone
  5. 200 g śmietany
  6. 2 łyżeczki olejku waniliowego
  7. 6 łyżeczek pistacje
Sposób przygotowania:
1. Każdą gruszkę przekrój na pół oraz delikatnie wydrąż środek w każdej z nich.
2. Poukładaj połówki gruszek na blaszce do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz przez 20 minut.
3. Do każdej połówki włóż po jednej łyżeczce masła oraz po jednej łyżce miodu.
4. Do miski włóż śmietanę i ubij ją.
5. Następnie do miski dodaj także serek mascarpone i olejek waniliowy. Dokładnie wymieszaj.
6. Obierz pistacje i za pomocą noża pokrój je na małe kawałeczki.
7. Do każdej połówki gruszki nałóż po jeden łyżce mieszanki serka, śmietany i wanilii.
8. Następnie, każdą połówkę posyp jedną łyżeczką pokrojonych pistacji.
9. Na koniec, każdą połówkę polej jedną łyżką miodu.
10. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także