Słodkie pieczone gruszki z polewą, posypane słonymi pistacjami – to wręcz idealne połączenie smaków!

Porcje
6porcji
Porcje
6porcji
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Każdą gruszkę przekrój na pół oraz delikatnie wydrąż środek w każdej z nich.
  2. Poukładaj połówki gruszek na blaszce do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz przez 20 minut.
  3. Do każdej połówki włóż po jednej łyżeczce masła oraz po jednej łyżce miodu.
  4. Do miski włóż śmietanę i ubij ją.
  5. Następnie do miski dodaj także serek mascarpone i olejek waniliowy. Dokładnie wymieszaj.
  6. Obierz pistacje i za pomocą noża pokrój je na małe kawałeczki.
  7. Do każdej połówki gruszki nałóż po jeden łyżce mieszanki serka, śmietany i wanilii.
  8. Następnie, każdą połówkę posyp jedną łyżeczką pokrojonych pistacji.
  9. Na koniec, każdą połówkę polej jedną łyżką miodu.
  10. Smacznego!