Pieczone jabłka z lodami

Pyszny deser wcale nie musi być kaloryczny, a oto najlepszy dowód. Smacznie, zdrowo i pomysłowo!
Składniki:
PorcjeLody
- 600 g jogurt grecki
- 1/2 szkl. orzechy włoskie posiekane
- 1/2 szkl. rodzynki
- 2 łyżki ekstrakt waniliowy
Jabłka
- 2 szt. jabłka
- 2 łyżki syrop klonowy
- 1/2 łyżeczki gałka muszkatołowa
- 1/2 łyżeczki cynamon
- 1 łyżka imbir świeży starty
Sposób przygotowania:
- Rozpocznij całą procedurę od przygotowania domowej roboty lodów. W tym celu połącz ze sobą jogurt grecki, orzechy włoskie, rodzynki oraz ekstrakt waniliowy.
- Dokładnie wymieszaj i przełóż do formy. Mieszaj co 30 minut, aż do całkowitego zamarznięcia.
- W międzyczasie przygotuj jabłka. W tym celu obierz jabłka, usuń gniazda z nasionami i ponacinaj owoce.
- W miseczce połącz syrop klonowy, gałkę muszkatołową, cynamon oraz świeży imbir.
- Rozprowadź mieszankę na owocach i wstaw do piekarnika na ok. 30 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).
- Umieść na upieczonych jabłkach lody i to wszystko!
Komentarze