Ten deser wygląda jak prawdziwe dzieło sztuki kulinarnej, a jest naprawdę bardzo prosty w wykonaniu.

Często, kiedy widzimy pięknie wyglądające danie, szkoda nam tak zwyczajnie je zjeść… Deser, który za chwilę zobaczysz, zdecydowanie do takich dań się zalicza, ponieważ wygląda jak prawdziwe dzieło sztuki kulinarnej.

Pieczone jabłkowe różyczki z ciasta francuskiego – to właśnie o nich mowa w tym artykule. Zaskoczę cię, ale bardzo łatwo się je przyrządza, a efekt jest naprawdę wspaniały.

Dokładny przepis znajdziesz poniżej.

Ten deser wygląda jak prawdziwe dzieło sztuki kulinarnej, a jest naprawdę bardzo prosty w wykonaniu.
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pyszności
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Ten deser wygląda jak prawdziwe dzieło sztuki kulinarnej, a jest naprawdę bardzo prosty w wykonaniu.
Wydruk przepisu

Składniki:

Porcje

Sposób przygotowania:

  1. Przekrój jabłka na pół i wytnij ich środki. Pokrój jabłka w cienkie plastry.
    Przekrój jabłka na pół i wytnij ich środki. Pokrój jabłka w cienkie plastry.
  2. Przesyp pokrojone jabłka do miski i polej je sokiem z cytryny. Wymieszaj i włóż do mikrofalówki na 3 minuty.
    Przesyp pokrojone jabłka do miski i polej je sokiem z cytryny. Wymieszaj i włóż do mikrofalówki na 3 minuty.
  3. Do miski włóż dżem morelowy i wodę. Wymieszaj.
    Do miski włóż dżem morelowy i wodę. Wymieszaj.
  4. Rozwałkuj ciasto francuskie i powycinaj z niego długie, ale niezbyt szerokie prostokąty.
    Rozwałkuj ciasto francuskie i powycinaj z niego długie, ale niezbyt szerokie prostokąty.
  5. Każdy kawałek ciasta nasmaruj miksturą z dżemu i wody, a następnie poukładaj na nich plastry jabłek tak, jak na zdjęciu poniżej.
    Każdy kawałek ciasta nasmaruj miksturą z dżemu i wody, a następnie poukładaj na nich plastry jabłek tak, jak na zdjęciu poniżej.
  6. Posyp cynamonem.
    Posyp cynamonem.
  7. Zegnij ciasto i zacznij zawijać od góry do dołu, aby powstała różyczka.
    Zegnij ciasto i zacznij zawijać od góry do dołu, aby powstała różyczka.
  8. Każdą różę przełóż do foremki na muffiny. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C i piecz przez 35-45 minut.
    Każdą różę przełóż do foremki na muffiny. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C i piecz przez 35-45 minut.
  9. Kiedy różyczki się upieką, wyjmij z piekarnika. Jeżeli masz ochotę możesz posypać je cukrem pudrem.
    Kiedy różyczki się upieką, wyjmij z piekarnika. Jeżeli masz ochotę możesz posypać je cukrem pudrem.
  10. Smacznego!

Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×