PrzepisDeseryTen deser wygląda jak prawdziwe dzieło sztuki kulinarnej, a jest naprawdę bardzo prosty w wykonaniu.

Ten deser wygląda jak prawdziwe dzieło sztuki kulinarnej, a jest naprawdę bardzo prosty w wykonaniu.

Ten deser wygląda jak prawdziwe dzieło sztuki kulinarnej, a jest naprawdę bardzo prosty w wykonaniu.
Pyszności
03.06.2016 10:42, aktualizacja: 30.05.2017 16:10

Często, kiedy widzimy pięknie wyglądające danie, szkoda nam tak zwyczajnie je zjeść... Deser, który za chwilę zobaczysz, zdecydowanie do takich dań się zalicza, ponieważ wygląda jak prawdziwe dzieło sztuki kulinarnej.

Pieczone jabłkowe różyczki z ciasta francuskiego - to właśnie o nich mowa w tym artykule. Zaskoczę cię, ale bardzo łatwo się je przyrządza, a efekt jest naprawdę wspaniały.

Dokładny przepis znajdziesz poniżej.

Składniki:

  1. 1 opak. ciasto francuskie
  2. 3 szt. jabłka
  3. 1/2 szt. sok z cytryny
  4. 3 łyżki dżem morelowy
  5. 3 łyżki woda
  6. cynamon
  7. cukier puder opcjonalnie
  8. foremki na muffiny
Sposób przygotowania:
1. Przekrój jabłka na pół i wytnij ich środki. Pokrój jabłka w cienkie plastry.
2. Przesyp pokrojone jabłka do miski i polej je sokiem z cytryny. Wymieszaj i włóż do mikrofalówki na 3 minuty.
3. Do miski włóż dżem morelowy i wodę. Wymieszaj.
4. Rozwałkuj ciasto francuskie i powycinaj z niego długie, ale niezbyt szerokie prostokąty.
5. Każdy kawałek ciasta nasmaruj miksturą z dżemu i wody, a następnie poukładaj na nich plastry jabłek tak, jak na zdjęciu poniżej.
6. Posyp cynamonem.
7. Zegnij ciasto i zacznij zawijać od góry do dołu, aby powstała różyczka.
8. Każdą różę przełóż do foremki na muffiny. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C i piecz przez 35-45 minut.
9. Kiedy różyczki się upieką, wyjmij z piekarnika. Jeżeli masz ochotę możesz posypać je cukrem pudrem.
10. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także