PrzepisDania głównePieczone kawałki kurczaka w sosie barbecue z serem, szczypiorkiem i boczkiem
Pieczone kawałki kurczaka w sosie barbecue z serem, szczypiorkiem i boczkiem
Pyszności
18.02.2017 17:01, aktualizacja: 01.06.2017 09:58Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie pieczonych kawałków kurczaka w sosie barbecue z serem, szczypiorkiem i boczkiem.
Składniki:
- 900 g pierś z kurczaka pokrojona na mniejsze kawałki
- 1 szklanka mąki mąka
- 1 szklanka ser żółty starty
- 1 szklanka cheddar starty
- 4 plastry boczek posiekane i podsmazone
- sczypiorek posiekany
- 3 szt. jajka rozmieszane
- 2 szklanki bułka tarta
- sól
- pieprz
- 1 szklanka sos barbecue
- 1/3 szklanki cukier brązowy
- 1 łyżeczka czosnek granulowany
- 1 sok z limonki
Sposób przygotowania:
1. Każdy kawałek kurczaka posyp najpierw mąką, potem namocz w jajku i na koniec posyp bułką tartą.
2. Kawałki kurczaka umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i dopraw je z wierzchu solą i pieprzem. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 215 stopni C i piecz przez 20 minut.
3. Rozgrzej garnek, a następnie rozmieszaj w nim sos barbecue, cukier brązowy, czosnek i sok z limonki.
4. Każdy kawałek kurczaka namocz w powstałym sosie i umieść z powrotem na blaszce. Posyp z wierzchu startym serem żółtym, startym serem cheddar, podsmażonym boczkiem i posiekanym szczypiorkiem. Włóż do piekarnika na 3-4 minuty, aż do roztopienia się sera.
5. Po 3-4 minutach wyjmij blaszkę z piekarnika i przełóż kawałki kurczaka na talerz.
6. Smacznego!