PrzepisPieczone pomarańcze z czekoladą

Pieczone pomarańcze z czekoladą

Pieczone pomarańcze z czekoladą
Pyszności
21.05.2020 12:00, aktualizacja: 16.08.2020 16:41

Pieczone pomarańcze z czekoladą to szybki i pyszny deser, który jednocześnie fajnie się prezentuje. Takiej kombinacji nie możesz przegapić!

W przygotowaniu tego deserku pomógł nam blender ręczny OnTheGo Philips z trzepaczką.

Składniki:

  1. 4 szt. pomarańcze
  2. 60 ml sok pomarańczowy
  3. 170 g gorzka i słodka czekolada roztopiona
  4. 140 g cukier
  5. 120 g mąka
  6. 3 szt. jajka
  7. 170 g masło roztopione

Sposób przygotowania:

1. Odetnij wierzch pomarańczy i wydrąż środek.

Obraz

2. Z odciętego kawałka zrób nóżkę i umieść na wierzchu wydrążoną pomarańcz. Zabezpiecz konstrukcję przy pomocy wykałaczek.

Obraz

3. Teraz połącz w dużej misce cukier, roztopione masło, jajka, sok z pomarańczy, roztopioną czekoladę...

Obraz

4. ...i mąkę. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

Obraz

5. Następnie przelej do wcześniej przygotowanych pomarańcz. Piecz przez 25 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obraz

6. Gotowy deser możesz posypać cukrem pudrem i udekorować świeżą miętą. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także