Pieczone udka i makaron z batatów

Pieczone udka i makaron z batatów to będzie kolejny hit w Twoim menu. Niezwykła kombinacja smaków i oryginalny wygląd makaronu z batatów skradnie Twoje serce od pierwszego kęsa.
Makaron z batatów do tego przepisu przygotowaliśmy w Zoodlerze marki Philips.
Zobacz także: Kotlet de volaille z ziemniaczanym chrustem
Składniki:
PorcjePodstawowe składniki
- 4 szt. udka z kurczaka
- 400 g jogurt naturalny
- 1 łyżka musztarda
- 1 łyżka słodka papryka
- 3 ząbki czosnek
- 1/2 szt. cytryna sok
- 1/3 szkl. natka pietruszki posiekana
- 4 łyżki masło
- 1 łyżeczka pieprz
- 250 g płatki kukurydziane mielone
- 1 łyżeczka sól
Makaron z batatów
- 3 szt. bataty
- 150 g świeży szpinak
- 1/3 szkl. ser parmezan tarty
- 100 g pomidory suszone w oleju
- 3/4 łyżka sól
Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od przygotowania marynaty do udek. W tym celu połącz: jogurt naturalny, natkę pietruszki, musztardę, słodką paprykę, oregano, czosnek, sól, pieprz i sok z cytryny.
- Obtocz udka w powstałej marynacie i odstaw do lodówki.
- W międzyczasie zoodluj bataty.
- Udka w marynacie obtocz w płatkach kukurydzianych. Przełóż je do formy do pieczenia i ułóż na każdym udku kawałek masła. Następnie piecz kurczaka przez 30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- Po tym czasie umieść w formie zoodlowane bataty, podsmażony szpinak, suszone pomidory i parmezan.
- Na wierzchu ułóż udka z kurczaka i ponownie wstaw do piekarnika. Tym razem na 20 minut.
- Smacznego!
Komentarze