Wirtualna Polska

Takiego sposobu podawania ziemniaków to ja jeszcze nie widziałam… Koniecznie musisz to zobaczyć!

Takiego sposobu podawania ziemniaków to ja jeszcze nie widziałam… Koniecznie musisz to zobaczyć!

Najbardziej popularnym sposobem podawania ziemniaków w naszym kraju jest puree ziemniaczane. Zdecydowanie jest to najczęściej podawany dodatek do obiadu.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Ostatnio natknęłam się na niezwykły sposób podawania ziemniaków – pieczone ziemniaczki serwowane z serem cheddar, kukurydzą, kurczakiem i szczypiorkiem. Takie danie wygląda cudownie, a smakuje jeszcze lepiej…

Przepis poniżej.

Takiego sposobu podawania ziemniaków to ja jeszcze nie widziałam... Koniecznie musisz to zobaczyć!
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pyszności
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Takiego sposobu podawania ziemniaków to ja jeszcze nie widziałam... Koniecznie musisz to zobaczyć!
Wydruk przepisu

Składniki:

Porcje

Sposób przygotowania:

  1. Do miski włóż 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki soli, 1 łyżkę ziół prowansalskich, rozmaryn (według uznania) i 4 ząbki wyciśniętego czosnku. Dokładnie wymieszaj.
    Do miski włóż 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki soli, 1 łyżkę ziół prowansalskich, rozmaryn (według uznania) i 4 ząbki wyciśniętego czosnku. Dokładnie wymieszaj.
    Wirtualna Polska
    Wirtualna Polska
  2. Do miseczki z przyprawami włóż ziemniaki i namocz je tak, aby były dokładnie nimi pokryte.
    Do miseczki z przyprawami włóż ziemniaki i namocz je tak, aby były dokładnie nimi pokryte.
  3. Przełóż ziemniaki na blaszkę do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni C i piecz przez 30 minut. W czasie pieczenia, co jakiś czas poprzewracaj ziemniaki na drugą stronę.
    Przełóż ziemniaki na blaszkę do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni C i piecz przez 30 minut. W czasie pieczenia, co jakiś czas poprzewracaj ziemniaki na drugą stronę.
    Wirtualna Polska
    Wirtualna Polska
  4. Do miski włóż jogurt naturalny, majonez, 3 łyżeczki ziół prowansalskich i 3 ząbki wyciśniętego czosnku. Wymieszaj.
    Do miski włóż jogurt naturalny, majonez, 3 łyżeczki ziół prowansalskich i 3 ząbki wyciśniętego czosnku. Wymieszaj.
  5. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Następnie wrzuć na nią pierś z kurczaka i przypraw według uznania. Podgrzewaj tak długo, aż kurczak się usmaży.
    Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Następnie wrzuć na nią pierś z kurczaka i przypraw według uznania. Podgrzewaj tak długo, aż kurczak się usmaży.
    Wirtualna Polska
    Wirtualna Polska
  6. Upieczone ziemniaki przełóż na talerz.
    Upieczone ziemniaki przełóż na talerz.
  7. Następnie na ziemniaczkach połóż usmażoną pierś z kurczaka.
    Następnie na ziemniaczkach połóż usmażoną pierś z kurczaka.
    Wirtualna Polska
    Wirtualna Polska
  8. Wierzch posyp startym serem cheddar.
    Wierzch posyp startym serem cheddar.
  9. Następnie posyp kukurydzą, szczypiorkiem oraz delikatnie polej sosem z jogurtu naturalnego.
    Następnie posyp kukurydzą, szczypiorkiem oraz delikatnie polej sosem z jogurtu naturalnego.
    Wirtualna Polska
    Wirtualna Polska
  10. I gotowe. Wygląda przepysznie!

Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×