PrzepisDania główneTakiego sposobu podawania ziemniaków to ja jeszcze nie widziałam... Koniecznie musisz to zobaczyć!
Takiego sposobu podawania ziemniaków to ja jeszcze nie widziałam... Koniecznie musisz to zobaczyć!
Pyszności
23.05.2016 21:53, aktualizacja: 31.05.2017 13:55Najbardziej popularnym sposobem podawania ziemniaków w naszym kraju jest puree ziemniaczane. Zdecydowanie jest to najczęściej podawany dodatek do obiadu.
Ostatnio natknęłam się na niezwykły sposób podawania ziemniaków - pieczone ziemniaczki serwowane z serem cheddar, kukurydzą, kurczakiem i szczypiorkiem. Takie danie wygląda cudownie, a smakuje jeszcze lepiej...
Przepis poniżej.
Składniki:
- 3 łyżki oliwa z oliwek
- 2 łyżeczki sól
- 2 łyżki olej
- 1 szt. pierś z kurczaka pokrojona w kostkę
- przyprawy (my użyliśmy słodką paprykę, zioła i sól)
- 2 szczypty ser cheddar starty
- 2 szczypty kukurydza
- 1 szczypta szczypiorek posiekany
- 1 łyżka zioła prowansalskie
- 2 łyżki rozmaryn
- 4 ząbki czosnek wyciśnięty
- 4 szt. ziemniaki obrane i pokrojone w łódeczki
- 250 g jogurt naturalny
- 2 łyżeczki majonez
- 3 łyżeczki zioła prowansalskie
- 3 ząbki czosnek wycisnięty
Sposób przygotowania:
1. Do miski włóż 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki soli, 1 łyżkę ziół prowansalskich, rozmaryn (według uznania) i 4 ząbki wyciśniętego czosnku. Dokładnie wymieszaj.
2. Do miseczki z przyprawami włóż ziemniaki i namocz je tak, aby były dokładnie nimi pokryte.
3. Przełóż ziemniaki na blaszkę do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni C i piecz przez 30 minut. W czasie pieczenia, co jakiś czas poprzewracaj ziemniaki na drugą stronę.
4. Do miski włóż jogurt naturalny, majonez, 3 łyżeczki ziół prowansalskich i 3 ząbki wyciśniętego czosnku. Wymieszaj.
5. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Następnie wrzuć na nią pierś z kurczaka i przypraw według uznania. Podgrzewaj tak długo, aż kurczak się usmaży.
6. Upieczone ziemniaki przełóż na talerz.
7. Następnie na ziemniaczkach połóż usmażoną pierś z kurczaka.
8. Wierzch posyp startym serem cheddar.
9. Następnie posyp kukurydzą, szczypiorkiem oraz delikatnie polej sosem z jogurtu naturalnego.
10. I gotowe. Wygląda przepysznie!