Pieczone ziemniaki z sosem beszamel

Pieczone ziemniaki to pyszna baza, którą można wykorzystać na wiele ciekawych sposobów. Tym razem postanowiliśmy połączyć ją z sosem beszamel. I był to strzał w 10! 😉



Ziemniaczane talarki uzyskaliśmy w błyskawicznym tempie dzięki robotowi kuchennemu marki Philips.
Zobacz także: Pierś z kurczaka pod batatowym puree
Składniki:
Porcje- 4 łyżki mąka pszenna
- 40 g masło
- 200 ml mleko
- 1 łyżeczka suszony czosnek
- 1 łyżeczka suszony rozmaryn
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
- 800 g ziemniaki
Sposób przygotowania:
- Potnij ziemniaki w talarki w robocie kuchennym.
- Teraz przygotuj sos beszamel. W tym celu połącz na patelni mąkę i masło.
- Po chwili dodaj mleko i przyprawy: suszony czosnek i rozmaryn, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj.
- Umieść sos na spodzie naczynia. Następnie dodaj plastry ziemniaków. Poukładaj je w różne strony, dzięki czemu uzyskasz ciekawy efekt końcowy. Dopraw solą.
- Przykryj formę folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 40 minut (temp. 200 stopni Celsjusza). Po tym czasie usuń folię i piecz ziemniaki jeszcze przez 10 minut.
- Smacznego!
Komentarze