PrzepisPieczone ziemniaki z sosem beszamel

Pieczone ziemniaki z sosem beszamel

Pieczone ziemniaki z sosem beszamel
Pyszności
11.04.2020 17:00, aktualizacja: 16.08.2020 16:18

Pieczone ziemniaki to pyszna baza, którą można wykorzystać na wiele ciekawych sposobów. Tym razem postanowiliśmy połączyć ją z sosem beszamel. I był to strzał w 10! 😉

Ziemniaczane talarki uzyskaliśmy w błyskawicznym tempie dzięki robotowi kuchennemu marki Philips.

Składniki:

  1. 4 łyżki mąka pszenna
  2. 40 g masło
  3. 200 ml mleko
  4. 1 łyżeczka suszony czosnek
  5. 1 łyżeczka suszony rozmaryn
  6. 1 łyżeczka sól
  7. 1/2 łyżeczki pieprz
  8. 800 g ziemniaki

Sposób przygotowania:

1. Potnij ziemniaki w talarki w robocie kuchennym.

Obraz

2. Teraz przygotuj sos beszamel. W tym celu połącz na patelni mąkę i masło.

Obraz

3. Po chwili dodaj mleko i przyprawy: suszony czosnek i rozmaryn, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

4. Umieść sos na spodzie naczynia. Następnie dodaj plastry ziemniaków. Poukładaj je w różne strony, dzięki czemu uzyskasz ciekawy efekt końcowy. Dopraw solą.

Obraz

5. Przykryj formę folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 40 minut (temp. 200 stopni Celsjusza). Po tym czasie usuń folię i piecz ziemniaki jeszcze przez 10 minut.

Obraz

6. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także