Genialny sposób na to, aby zwykłego ziemniaka zamienić w zaskakujące danie główne. Goście będą zachwyceni

Chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby pieczonych ziemniaczków. Można je przygotowywać tradycyjnie, ale nie tylko i w dodatku z różnorodnymi dodatkami. Takie dania zawsze są proste, smaczne i do tego bardzo sycące…
Dziś mamy dla Was pomysł na takie szybkie i efektywne ziemniaczki. Zaoszczędzicie czas i sprawicie pyszną niespodziankę swojej rodzinie lub przyjaciołom.
Tylko spójrzcie… Wygląda pysznie!
Składniki:
Porcje- ziemniaki
- oliwa z oliwek
- sól morska
- żółty ser starty, najlepiej Cheddar
- boczek drobno pokrojony
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 200°C. Następnie dokładnie umyj i osusz ziemniaczki. Połóż jednego z nich w poprzek i delikatnie zaznacz na nim owal za pomocą noża, czyli granicę do której będziesz wykonywać nacięcia. Wokół zaznaczonego miejsca dokładnie ponacinaj ziemniaka.
- Następnie odwróć ziemniaka, zetnij jego wierzch i ponacinaj go dookoła. Po tym wykonaj także małe nacięcia na samym środku - pamiętaj, aby nie były zbyt głębokie.
- Tak przygotowane ziemniaczki natrzyj oliwą z oliwek i oprósz solą.
- Wyłóż na folie do pieczenia i włóż do piekarnika. Piecz w 200 st. °C przez 30 minut.
- Po tym czasie wyjmij je i znów natrzyj oliwą z oliwek oraz solą. Piecz kolejne 30 minut.
- Upieczone ziemniaczki jeszcze raz wyjmij z piekarnika i posyp startym serem.
- Na koniec włóż do piekarnika na 5 minut tak, aby ser zdążył się roztopić.
- Wyjmij i posyp pokrojonym boczkiem. Smacznego! 🙂
Komentarze