PrzepisDania główneGenialny sposób na to, aby zwykłego ziemniaka zamienić w zaskakujące danie główne. Goście będą zachwyceni

Genialny sposób na to, aby zwykłego ziemniaka zamienić w zaskakujące danie główne. Goście będą zachwyceni

Genialny sposób na to, aby zwykłego ziemniaka zamienić w zaskakujące danie główne. Goście będą zachwyceni
Pyszności
13.02.2017 11:13, aktualizacja: 01.06.2017 16:04

Chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby pieczonych ziemniaczków. Można je przygotowywać tradycyjnie, ale nie tylko i w dodatku z różnorodnymi dodatkami. Takie dania zawsze są proste, smaczne i do tego bardzo sycące...

Dziś mamy dla Was pomysł na takie szybkie i efektywne ziemniaczki. Zaoszczędzicie czas i sprawicie pyszną niespodziankę swojej rodzinie lub przyjaciołom.

Tylko spójrzcie... Wygląda pysznie!

Składniki:

  1. ziemniaki
  2. oliwa z oliwek
  3. sól morska
  4. żółty ser starty, najlepiej Cheddar
  5. boczek drobno pokrojony
Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Następnie dokładnie umyj i osusz ziemniaczki. Połóż jednego z nich w poprzek i delikatnie zaznacz na nim owal za pomocą noża, czyli granicę do której będziesz wykonywać nacięcia. Wokół zaznaczonego miejsca dokładnie ponacinaj ziemniaka.

Obraz

2. Następnie odwróć ziemniaka, zetnij jego wierzch i ponacinaj go dookoła. Po tym wykonaj także małe nacięcia na samym środku - pamiętaj, aby nie były zbyt głębokie.

Obraz

3. Tak przygotowane ziemniaczki natrzyj oliwą z oliwek i oprósz solą.

Obraz

4. Wyłóż na folie do pieczenia i włóż do piekarnika. Piecz w 200 st. °C przez 30 minut.

Obraz

5. Po tym czasie wyjmij je i znów natrzyj oliwą z oliwek oraz solą. Piecz kolejne 30 minut.

Obraz

6. Upieczone ziemniaczki jeszcze raz wyjmij z piekarnika i posyp startym serem.

Obraz

7. Na koniec włóż do piekarnika na 5 minut tak, aby ser zdążył się roztopić.

Obraz

8. Wyjmij i posyp pokrojonym boczkiem. Smacznego! :)

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także