Składniki | Sposób przygotowania Rozgrzej piekarnik do 200°C. Następnie dokładnie umyj i osusz ziemniaczki. Połóż jednego z nich w poprzek i delikatnie zaznacz na nim owal za pomocą noża, czyli granicę do której będziesz wykonywać nacięcia. Wokół zaznaczonego miejsca dokładnie ponacinaj ziemniaka. Następnie odwróć ziemniaka, zetnij jego wierzch i ponacinaj go dookoła. Po tym wykonaj także małe nacięcia na samym środku – pamiętaj, aby nie były zbyt głębokie. Tak przygotowane ziemniaczki natrzyj oliwą z oliwek i oprósz solą. Wyłóż na folie do pieczenia i włóż do piekarnika. Piecz w 200 st. °C przez 30 minut. Po tym czasie wyjmij je i znów natrzyj oliwą z oliwek oraz solą. Piecz kolejne 30 minut. Upieczone ziemniaczki jeszcze raz wyjmij z piekarnika i posyp startym serem. Na koniec włóż do piekarnika na 5 minut tak, aby ser zdążył się roztopić. Wyjmij i posyp pokrojonym boczkiem. Smacznego! 🙂 |