Genialny sposób na to, aby zwykłego ziemniaka zamienić w zaskakujące danie główne. Goście będą zachwyceni

Składniki
Sposób przygotowania
  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Następnie dokładnie umyj i osusz ziemniaczki. Połóż jednego z nich w poprzek i delikatnie zaznacz na nim owal za pomocą noża, czyli granicę do której będziesz wykonywać nacięcia. Wokół zaznaczonego miejsca dokładnie ponacinaj ziemniaka.
    Wirtualna Polska
    Wirtualna Polska
  2. Następnie odwróć ziemniaka, zetnij jego wierzch i ponacinaj go dookoła. Po tym wykonaj także małe nacięcia na samym środku – pamiętaj, aby nie były zbyt głębokie.
  3. Tak przygotowane ziemniaczki natrzyj oliwą z oliwek i oprósz solą.
    Wirtualna Polska
    Wirtualna Polska
  4. Wyłóż na folie do pieczenia i włóż do piekarnika. Piecz w 200 st. °C przez 30 minut.
  5. Po tym czasie wyjmij je i znów natrzyj oliwą z oliwek oraz solą. Piecz kolejne 30 minut.
    Wirtualna Polska
    Wirtualna Polska
  6. Upieczone ziemniaczki jeszcze raz wyjmij z piekarnika i posyp startym serem.
  7. Na koniec włóż do piekarnika na 5 minut tak, aby ser zdążył się roztopić.
    Wirtualna Polska
    Wirtualna Polska
  8. Wyjmij i posyp pokrojonym boczkiem. Smacznego! 🙂