Pieczony ananas z kurczakiem, boczkiem i sosem barbecue

Szukasz niecodziennego dania, które zaskoczy twoich bliskich? Znajdujesz się w idealnym miejscu, ponieważ już za chwilę zobaczysz propozycję, która spełni twoje oczekiwania.
Danie, o którym mowa, to pieczony ananas z kurczakiem, boczkiem i sosem barbecue. Wygląda świetnie, ale smakuje nawet lepiej. Koniecznie wypróbuj!
Przepis znajdziesz poniżej.
Składniki:
Porcje- 200 g pierś z kurczaka
- papryka w proszku
- 1 łyżeczka pieprz cayenne
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka olej roślinny
- 1 szt. ananas
- 200 g boczek w plastrach
- 2 łyżki sos barbecue
- patyczki do saszłyków
Sposób przygotowania:
- Do miski włóż pierś z kurczaka, 1 łyżeczkę papryki w proszku, pieprz cayenne, sól i olej roślinny. Dokładnie wymieszaj, a następnie włóż kurczaka do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C i piecz przez 30 minut.
- Odkrój obydwie końcówki ananasa i odłóż je na bok. Następnie obierz ananasa.
- Na środku ananasa wytnij dziurę tak, aby przechodziła przez całą długość ananasa.
- Do uzyskanej dziury nałóż upieczonego kurczaka.
- Przewróć ananasa na bok i równomiernie posyp go 2 łyżkami papryki w proszku.
- Połóż ananasa w pozycji pionowej i owiń go w plastry boczku. Aby dobrze się trzymały, przytwierdź je za pomocą patyczków do szaszłyków.
- Przewróć ananasa na bok i za pomocą pędzelka nasmaruj boczek sosem barbecue.
- Do ananasa przyłóż jego wcześniej odcięte końcówki i przytwierdź je za pomocą patyczków do szaszłyków. Włóż ananasa do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C i piecz przez 40 minut.
- Po 40 minutach wyjmij ananasa z piekarnika. Pozbądź się wszystkich patyczków do szaszłyków oraz końcówek. Pokrój ananasa w plastry.
- Smacznego!
Komentarze