PrzepisDania głównePieczony ananas z kurczakiem, boczkiem i sosem barbecue

Pieczony ananas z kurczakiem, boczkiem i sosem barbecue

Pieczony ananas z kurczakiem, boczkiem i sosem barbecue
Pyszności
04.10.2016 17:09, aktualizacja: 30.11.2017 16:18

Szukasz niecodziennego dania, które zaskoczy twoich bliskich? Znajdujesz się w idealnym miejscu, ponieważ już za chwilę zobaczysz propozycję, która spełni twoje oczekiwania.

Danie, o którym mowa, to pieczony ananas z kurczakiem, boczkiem i sosem barbecue. Wygląda świetnie, ale smakuje nawet lepiej. Koniecznie wypróbuj!

Przepis znajdziesz poniżej.

Składniki:

  1. 200 g pierś z kurczaka
  2. papryka w proszku
  3. 1 łyżeczka pieprz cayenne
  4. 1 łyżeczka sól
  5. 1 łyżeczka olej roślinny
  6. 1 szt. ananas
  7. 200 g boczek w plastrach
  8. 2 łyżki sos barbecue
  9. patyczki do saszłyków
Sposób przygotowania:
1. Do miski włóż pierś z kurczaka, 1 łyżeczkę papryki w proszku, pieprz cayenne, sól i olej roślinny. Dokładnie wymieszaj, a następnie włóż kurczaka do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C i piecz przez 30 minut.
2. Odkrój obydwie końcówki ananasa i odłóż je na bok. Następnie obierz ananasa.
3. Na środku ananasa wytnij dziurę tak, aby przechodziła przez całą długość ananasa.
4. Do uzyskanej dziury nałóż upieczonego kurczaka.
5. Przewróć ananasa na bok i równomiernie posyp go 2 łyżkami papryki w proszku.
6. Połóż ananasa w pozycji pionowej i owiń go w plastry boczku. Aby dobrze się trzymały, przytwierdź je za pomocą patyczków do szaszłyków.
7. Przewróć ananasa na bok i za pomocą pędzelka nasmaruj boczek sosem barbecue.
8. Do ananasa przyłóż jego wcześniej odcięte końcówki i przytwierdź je za pomocą patyczków do szaszłyków. Włóż ananasa do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C i piecz przez 40 minut.
9. Po 40 minutach wyjmij ananasa z piekarnika. Pozbądź się wszystkich patyczków do szaszłyków oraz końcówek. Pokrój ananasa w plastry.
10. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także