Pieczony ananas z kurczakiem, boczkiem i sosem barbecue

Składniki
Sposób przygotowania
  1. Do miski włóż pierś z kurczaka, 1 łyżeczkę papryki w proszku, pieprz cayenne, sól i olej roślinny. Dokładnie wymieszaj, a następnie włóż kurczaka do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C i piecz przez 30 minut.
  2. Odkrój obydwie końcówki ananasa i odłóż je na bok. Następnie obierz ananasa.
  3. Na środku ananasa wytnij dziurę tak, aby przechodziła przez całą długość ananasa.
  4. Do uzyskanej dziury nałóż upieczonego kurczaka.
  5. Przewróć ananasa na bok i równomiernie posyp go 2 łyżkami papryki w proszku.
  6. Połóż ananasa w pozycji pionowej i owiń go w plastry boczku. Aby dobrze się trzymały, przytwierdź je za pomocą patyczków do szaszłyków.
  7. Przewróć ananasa na bok i za pomocą pędzelka nasmaruj boczek sosem barbecue.
  8. Do ananasa przyłóż jego wcześniej odcięte końcówki i przytwierdź je za pomocą patyczków do szaszłyków. Włóż ananasa do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C i piecz przez 40 minut.
  9. Po 40 minutach wyjmij ananasa z piekarnika. Pozbądź się wszystkich patyczków do szaszłyków oraz końcówek. Pokrój ananasa w plastry.
  10. Smacznego!