Pieczony kalafior – genialna przekąska na ciepło

Pieczony kalafior to genialna przekąska na ciepło w fitowym wydaniu. Idealne pasuje do niej nasz pyszny sos na bazie miodu i sosu sojowego. Palce lizać!



Zobacz także: Zielony deser z chia
Składniki:
Porcje szt.Panierka
- 500 ml mleko migdałowe
- 1/2 szkl. mąka kokosowa
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
- 2 łyżki sezam
- 1 szt. kalafior
Sos
- 1/3 szkl. miód
- 1 łyżka sos sojowy
- 1 szczypta płatki chili
- 1 łyżeczka sos chili
- 2 łyżki sok z cytryny


Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od przygotowania panierki. W tym celu połącz w dużej misce: mąkę kokosową i mleko migdałowe. Do mieszanki dodaj również sól oraz pieprz.
- Zanurz różyczki kalafiora w powstałej mieszance.
- Następnie umieść w formie do pieczenia, posyp sezamem i wstaw do piekarnika na 15-20 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).
- W międzyczasie przygotuj sos. Połącz ze sobą: miód, sos sojowy, płatki chili, sos chili, sok z cytryny oraz czosnek.
- Smacznego!
Komentarze