Pieczony pasztet wegański

Pieczony pasztet wegański stanie się Twoim ulubionym. Wystarczy, że raz go skosztujesz, a od razu staniesz się jego ogromną fanką. Palce lizać!



Nasz pasztet przygotowaliśmy przy pomocy blendera ręcznego On the Go marki Philips.
Zobacz także: Jajka faszerowane na 3 sposoby
Składniki:
Porcje szt.- 200 g kasza jaglana
- 2-3 szt. marchewki
- 1 szt. por
- 2-3 ząbki czosnek
- 2 szt. liście laurowe
- 3-4 szt. ziele angielskie;
- 1 łyżka słodka papryka
- 1 łyżka sól
- 1 łyżeczka pieprz
- 3 łyżki oliwa z oliwek
- 2 łyżki przecier pomidorowy
Sposób przygotowania:
- Aby przygotować nasz pasztet, połącz na rozgrzanej patelni z oliwą: pora, marchewkę, czosnek, ziele angielskie i liście laurowe.
- Mieszankę z patelni wymieszaj z ugotowaną kaszą jaglaną. Następnie dodaj: oregano, słodką paprykę, sól, przecier pomidorowy oraz pieprz.
- Przy pomocy blendera ręcznego przygotuj mieszankę na pasztet.
- W formie do pieczenia rozprowadź masło i delikatnie oprósz boki bułką tartą. Następnie przełóż do środka wcześniej przygotowaną mieszankę i wstaw formę do piekarnika na 60 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- Smacznego!
Komentarze