Pieczony schab z ziemniakami

Pieczony schab z ziemniakami podaliśmy w zupełnie inny sposób i był to strzał w 10! O czym przekonasz się już za moment. Tego przepisu po prostu nie możesz przegapić



Ziemniaki do tego przepisu przygotowaliśmy w robocie kuchennym marki Philips.
Zobacz także: Oponki z kurczaka
Składniki:
PorcjeMarynata
- 6 plastrów schab
- 3 łyżki oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka majeranek
- 1 łyżeczka słodka papryka
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
- 1 łyżeczka czosnek granulowany
- 1 łyżeczka cebula granulowana
Ziemniaki
- 4 szt. ziemniaki
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka pieprz
- 1 łyżeczka zioła prowanalskie
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka cebula granulowana
- 1 łyżeczka czosnek granulowany
Miks z majonezem
- 2-3 łyżki majonez
- 1/2 szkl. jogurt naturalny
- 1/3 szkl. żółty ser


Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od zamarynowania schabu. W tym celu połącz z mięsem: oliwę z oliwek, majeranek, słodką paprykę, sól, pieprz, czosnek oraz cebulę granulowaną.
- Teraz przygotuj ziemniaki w robocie kuchennym.
- Następnie połącz je z: oliwą z oliwek, pieprzem, solą, ziołami prowansalskimi, cebulą i czosnkiem granulowanym.
- Na koniec przygotuj miks z majonezem. Wymieszaj ze sobą: majonez, jogurt naturalny i żółty ser.
- Teraz umieść zamarynowany schab w formie do pieczenia. Dodaj część miksu z majonezem, ziemniaczaną mieszankę i ponownie miks z majonezem. Tak przygotowane danie wstaw do piekarnika na 40 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- Smacznego!
Komentarze