PrzepisDania głównePieczony schab z ziemniakami

Pieczony schab z ziemniakami

Pieczony schab z ziemniakami
Pyszności
26.08.2021 16:00, aktualizacja: 30.08.2021 07:24

Pieczony schab z ziemniakami podaliśmy w zupełnie inny sposób i był to strzał w 10! O czym przekonasz się już za moment. Tego przepisu po prostu nie możesz przegapić

Ziemniaki do tego przepisu przygotowaliśmy w robocie kuchennym marki Philips.

Składniki:

Ziemniaki

  1. 1 łyżeczka pieprz
  2. 1 łyżeczka zioła prowanalskie
  3. 1 łyżeczka sól
  4. 1 łyżeczka cebula granulowana
  5. 1 łyżeczka czosnek granulowany
  6. 4 szt. ziemniaki
  7. 2 łyżki oliwa z oliwek

Miks z majonezem

  1. 2-3 łyżki majonez
  2. 1/2 szkl. jogurt naturalny
  3. 1/3 szkl. żółty ser

Marynata

  1. 6 plastrów schab
  2. 3 łyżki oliwa z oliwek
  3. 1 łyżeczka majeranek
  4. 1 łyżeczka słodka papryka
  5. 1 łyżeczka sól
  6. 1/2 łyżeczki pieprz
  7. 1 łyżeczka czosnek granulowany
  8. 1 łyżeczka cebula granulowana

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od zamarynowania schabu. W tym celu połącz z mięsem: oliwę z oliwek, majeranek, słodką paprykę, sól, pieprz, czosnek oraz cebulę granulowaną.

Obraz

2. Teraz przygotuj ziemniaki w robocie kuchennym.

Obraz

3. Następnie połącz je z: oliwą z oliwek, pieprzem, solą, ziołami prowansalskimi, cebulą i czosnkiem granulowanym.

Obraz

4. Na koniec przygotuj miks z majonezem. Wymieszaj ze sobą: majonez, jogurt naturalny i żółty ser.

Obraz

5. Teraz umieść zamarynowany schab w formie do pieczenia. Dodaj część miksu z majonezem, ziemniaczaną mieszankę i ponownie miks z majonezem. Tak przygotowane danie wstaw do piekarnika na 40 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obraz

6. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także