Pierogi ruskie domowej roboty

Ten przepis sprawdzi się w każdym domu. Pierogi ruskie, bo o nich mowa, to „must have” w każdej polskiej kuchni. Po prostu nie ma innej opcji ?



To kolejny przepis z serii ➡️ #pysznościodpodstaw
Zobacz także: Domowy majonez – tego nie możesz przegapić!
Składniki:
Porcje szt.Ciasto na pierogi
- 500 g mąka pszenna typ 450
- 1 łyżeczka olej roślinny
- 1 łyżeczka sól
- 280 ml woda gorąca
Farsz


Sposób przygotowania:
- Na masełku podsmaż cebulę.
- W dużym garnku połącz ugotowane ziemniaki i ser.
- Następnie dodaj: podsmażoną cebulkę, pieprz i sól. Dokładnie wymieszaj.
- Czas na ciasto. W tym celu połącz: przesianą mąkę, gorącą wodę, olej i sól.
- Stwórz ciasto i daj mu odpocząć przez 10-15 minut.
- Podziel ciasto na kilka części. Rozwałkuj i wytnij kółka.
- Nafaszeruj każdy kawałek ciasta i stwórz pierogi. Gotuj w gorącej i osolonej wodzie ok. 2 minut, od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch.
- I gotowe!
Komentarze