Pierogi z grzybami

Uwielbiacie pierogi? Jeśli tak, mamy dla Was coś wyjątkowego ❤️ Pierogom w takim wydaniu nie odmówi największy twardziel ?
Składniki:
Porcje sztukCiasto
- 3 łyżki mąka
- 1 łyżeczka cukier
- 120 ml ciepłe mleko
- 1 łyżeczka drożdże instant
- 250 g mąka
- 1 łyżeczka sól
- 250 g ziemniaki ugotowane i tłuczone
- 25 g masło roztopione
Farsz
- 1 szt. cebula posiekana drobno
- 250 g podgrzybki
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
- 2 łyżki natka pietruszki posiekana
Sposób przygotowania:
- W małej miseczce połącz ze sobą mąkę, cukier, 4 łyżki ciepłego mleka oraz drożdże instant. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut.
- Do dużej miski przesyp mąkę. Następie dodaj przygotowane ziemniaki, rozczyn, sól, resztę mleka i roztopione masło.
- Ze wszystkich składników stwórz ciasto (jak na zdjęciu poniżej). I odstaw pod przykryciem na ok. 45 minut.
- Na rozgrzanej patelni podsmaż ze sobą cebulę, podgrzybki, sól, pieprz i natkę pietruszki.
- Teraz rozwałkuj ciasto drożdżowe i wytnij z niego koła. Następnie umieść na każdym kawałku przygotowany farsz. Ulep pierogi i smaż je na rozgrzanym oleju.
- Smacznego!
Komentarze