PrzepisPrzekąskiZapiekane pierożki z mięsem mielonym i żółtym serem

Zapiekane pierożki z mięsem mielonym i żółtym serem

Zapiekane pierożki z mięsem mielonym i żółtym serem
Pyszności
05.11.2016 17:02, aktualizacja: 23.05.2017 10:20

W tym artykule chciałabym pokazać ci przepis na danie, które w ostatnim czasie wywarło na mnie bardzo duże wrażenie. Będą to zapiekane pierożki z mięsem mielonym i żółtym serem.

Są bardzo smaczne, a do tego wyglądają po prostu wspaniale!

Przepis znajdziesz poniżej.

Składniki:

  1. 1 kg mąka
  2. 10 dag drożdże
  3. 100 g masło roztopione
  4. 2 szt. żółtko
  5. 1 szt. jajko
  6. sól
  7. 500 ml mleko
  8. 1 łyżka cukier
Sposób przygotowania:
1. Na początku zajmiemy się przygotowaniem ciasta. W tym celu przygotuj rozczyn dodając do ciepłego, ale nie gorącego mleka, następujące składniki: drożdze, 2 żółtka, jedno jajko, szczyptę soli i łyżkę cukru. Do rozczynu dodawać stopniowo mąkę i w ostatniej fazie dodajemy roztopione masło, Rozgrzej olej na patelni, a następnie wrzuć na nią cebulę i czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj mięso z indyka i przypraw je solą i pieprzem. Za pomocą drewnianej łopatki rozdrobnij mięso na malutkie kawałeczki. Smaż tak długo, aż mięso będzie dosmażone. Następnie zdejmij patelnię
2. Za pomocą szklanki powycinaj z ciasta okręgi. Do każdego okręgu nałóż po jednej czubatej łyżce farszu oraz po około łyżeczce startego żółtego sera.
3. Zawiń ciasto tak, jak na poniższym zdjęciu:
4. Ułóż pierożki na okrągłej blaszce, a następnie włóż do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C. Piecz przez 25 minut.
5. Po 25 minutach wyjmij gotowe danie z piekarnika. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także