PrzepisPierś z kurczaka pod batatowym puree

Pierś z kurczaka pod batatowym puree

Pierś z kurczaka pod batatowym puree
Pyszności
18.03.2020 17:00, aktualizacja: 16.08.2020 16:00

Pierś z kurczaka pod batatowym puree to idealna kombinacja smaków. Co więcej, przygotowanie tego dania jest bajecznie proste. Czego chcieć więcej?

W zrobieniu pysznego puree pomógł nam robot kuchenny marki Philips.

Składniki:

  1. 2 szt. pierś z kurczaka
  2. 1 szt. pomarańcza
  3. 1 łyżka słodka papryka
  4. 1 łyżka sól
  5. 1/2 łyżeczki pieprz
  6. natka pietruszki posiekana, do dekoracji
  7. 1 łyżka skórka z pomarańczy starta
  8. 1 ząbek czosnek
  9. 1 łyżeczka sól
  10. 1/2 łyżeczki pieprz
  11. 2 szt. chili peperoncini opcjonalnie
  12. 3 szt. bataty ugotowane
  13. 50 g masło
  14. 125 ml śmietanka 30%

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania kurczaka w marynacie. W tym celu połącz: kawałki kurczaka, sok i skórkę z pomarańczy,

Obraz

2. .. czosnek, sól, pieprz i chili. Dokładnie wymieszaj i odstaw na godzinę do lodówki.

Obraz

3. W robocie kuchennym przygotuj puree z batatów. Połącz: ugotowane bataty, masło, śmietankę, sól, pieprz i słodką paprykę.

Obraz

4. Na dnie formy do pieczenia ułóż kurczaka w marynacie. Na wierzchu rozprowadź batatową mieszankę.

Obraz

5. Wstaw formę do pieczenia na 40 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obraz

6. Po wyjęciu z piekarnika, udekoruj zapiekankę przy pomocy pietruszki. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także