PrzepisPrzekąskiPyszny pierścień z pesto, pomidorami, cukinią, mozzarellą, fetą i oliwkami

Pyszny pierścień z pesto, pomidorami, cukinią, mozzarellą, fetą i oliwkami

Pyszny pierścień z pesto, pomidorami, cukinią, mozzarellą, fetą i oliwkami
Pyszności
30.11.2016 17:04, aktualizacja: 01.06.2017 12:02

W tym artykule pokażę ci przepis na bardzo smaczną i efektowną potrawę. Będzie to pyszny pierścień z pesto, pomidorami, cukinią, mozzarellą, fetą i oliwkami w stylu greckim.

Składniki:

  1. okręg o średnicy 28 cm wycięty z gotowego spodu do pizzy
  2. 3 łyżki pesto
  3. 3 szt. pomidory pokrojone w plastry
  4. 1 szt. cukinia pokrojona w plastry
  5. 8 kulki mozarella
  6. 100 g sera feta w kostkach
  7. 1 łyżeczka oregano
  8. 1 szt. żółtko rozmieszane
  9. 4 szt. czarne oliwki pokrojone w plastry
Sposób przygotowania:
1. Okręg z ciasta połóż na papierze do pieczenia, a na okręgu umieść miseczkę. Wokół miseczki rozsmaruj pesto, następnie naprzemiennie poukładaj plastry pomidorów i cukinii. Na plastrach pomidorów połóż kulki mozzarelli, a na plastrach cukinii kostki fety. Posyp wszystko oregano, a następnie odłóż miseczkę na bok.
2. Środek ciasta ponacinaj tak, aby powstało 8 trójkącików. Zewnętrzną część ciasta zawiń do środka, a następnie powstałe trójkąciki zawiń na zewnątrz. Wierzch ciasta nasmaruj żółtkiem, a na końcu poukładaj na nim plastry oliwek. Włóż pierścień do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz przez 20 minut.
3. Po 20 minutach wyjmij pierścień z piekarnika.
4. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także