Drożdżowy pierścień z kurczakiem

Kurczak w takiej formie zawsze smakuje najlepiej. W końcu towarzyszy mu pyszne ciasto, któremu nie można odmówić ?



Składniki:
PorcjeFarsz
- 2 szt. pierś z kurczaka ugotowana
- 1 szt. cebula
- 1 łyżeczka papryka słodka
- 200 g serek śmietankowy
- 1/2 łyżeczki sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
- 1 ząbek czosnek
- 2-3 łyżki natka pietruszki
Ciasto
- 500 g mąka wrocławska
- 7 g drożdże suche
- 3/4 łyżki cukier
- 1 łyżeczka oregano suszone
- 1 łyżeczka czosnek suszony
- 1 łyżeczka papryka ostra
- 250-300 ml woda ciepła
- 1 łyżka sól
- 1 szt. jajko roztrzepane do posmarowania
- 1-2 łyżeczki czarnuszka do posypania


Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania ciasta. W tym celu połącz ze sobą mąkę, drożdże, cukier, oregano, czosnek, sól, paprykę i ciepłą wodę. Odstaw do wyrośnięcia pod przykryciem na 30 minut. W międzyczasie podsmaż na patelni cebulę, czosnek i słodką paprykę.
- Po chwili dodaj ugotowanego kurczaka, pietruszkę oraz serek śmietankowy. Dokładnie wymieszaj.
- Rozwałkuj ciasto i umieść w środku przygotowany farsz. Zwiń jak na roladę, zostawiając kawałek ciasta, który musisz podzielić na pionowe paski. Powykręcaj je i owiń roladę.
- Złóż jak na zdjęciu poniżej.
- Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp czarnuszką. Następnie wstaw do piekarnika na 25 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).
- Smacznego!
Komentarze