PrzepisDania główneDrożdżowy pierścień z kurczakiem

Drożdżowy pierścień z kurczakiem

Drożdżowy pierścień z kurczakiem
Pyszności
19.11.2018 10:00, aktualizacja: 09.09.2020 20:44

Kurczak w takiej formie zawsze smakuje najlepiej. W końcu towarzyszy mu pyszne ciasto, któremu nie można odmówić ?

Składniki:

Ciasto

  1. 3/4 łyżki cukier
  2. 1 łyżeczka oregano suszone
  3. 1 łyżeczka czosnek suszony
  4. 1 łyżeczka papryka ostra
  5. 250-300 ml woda ciepła
  6. 1 łyżka sól
  7. 1 szt. jajko roztrzepane do posmarowania
  8. 1-2 łyżeczki czarnuszka do posypania
  9. 500 g mąka wrocławska
  10. 7 g drożdże suche

Farsz

  1. 2 szt. pierś z kurczaka ugotowana
  2. 1 szt. cebula
  3. 1 łyżeczka papryka słodka
  4. 200 g serek śmietankowy
  5. 1/2 łyżeczki sól
  6. 1/2 łyżeczki pieprz
  7. 1 ząbek czosnek
  8. 2-3 łyżki natka pietruszki

Sposób przygotowania:

1. Zacznij od przygotowania ciasta. W tym celu połącz ze sobą mąkę, drożdże, cukier, oregano, czosnek, sól, paprykę i ciepłą wodę. Odstaw do wyrośnięcia pod przykryciem na 30 minut. W międzyczasie podsmaż na patelni cebulę, czosnek i słodką paprykę.

Obraz

2. Po chwili dodaj ugotowanego kurczaka, pietruszkę oraz serek śmietankowy. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

3. Rozwałkuj ciasto i umieść w środku przygotowany farsz. Zwiń jak na roladę, zostawiając kawałek ciasta, który musisz podzielić na pionowe paski. Powykręcaj je i owiń roladę.

Obraz

4. Złóż jak na zdjęciu poniżej.

Obraz

5. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp czarnuszką. Następnie wstaw do piekarnika na 25 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).

Obraz

6. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także