Pietruszkowe risotto z kruszonką podane w pieczarkach

Pietruszkowe risotto z kruszonką podane w pieczarkach to pomysł na niezwykłe danie, które z pewnością zachwyci Twoich gości. Tego nie możesz przegapić 😉
Pyszne pieczarki z pieczarkowym risotto przygotowaliśmy w OVI SMART marki Philips.
Zobacz także: Zapiekane bułki z serem i boczkiem
Składniki:
PorcjeRisotto
- 6 szt. pieczarki portobello
- 1,5 szkl. ryż do risotto
- 2 łyżki masło
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- 800 ml bulion warzywny
- 120 ml białe wino wytrawne
- 1/2 szt. cebula
- 3 ząbki czosnek
- 1/3 szkl. pietruszka posiekana
- 1 szkl. parmezan
Kruszonka
- 1/2 szkl. bułka tarta
- 1 łyżka oliwa z oliwek
- 1/3 szkl. parmezan
- 1/4 szkl. pietruszka posiekana
Sposób przygotowania:
- Połącz w garnku: masło, oliwę z oliwek, cebulę i czosnek.
- Teraz dodaj ryż do risotto. Następnie dodaj białe wino.
- Czas dodać pierwszą porcję bulionu warzywnego. Powtórz tą czynność kilka razy. Na koniec dodaj posiekaną pietruszkę i parmezan.
- W międzyczasie obierz i oczyść pieczarki. Po czym umieść w nich przygotowane risotto.
- I na koniec przygotuj kruszonkę. W tym celu połącz: bułkę tartą, oliwę z oliwek, parmezan i pietruszkę.
- Posyp grzyby kruszonką.
- Następnie umieść w ovi na 15 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).
- Smacznego!
Komentarze