Pizza na kalafiorowym spodzie

Ty razem przychodzimy z wyjątkową pizzą 🙂 Oto genialna przekąska na kalafiorowym spodzie z rukolą, szynką parmeńską oraz pomidorkami koktajlowymi.



1 PORCJA: 220 g
Kalorie: 182 kcal
Białka: 10 g
Węglowodany: 21 g
Błonnik: 4 g
Tłuszcze: 7 g
Składniki:
Porcje- 400 g kalafior
- 2 szt. jajka
- 60 g mąka kukurydziana
- 2 szczypty sól
- 2 szczypty pieprz
- 75 g buraki ugotowane
- 25 g orzechy włoskie
- kilka liści bazylia
- 1 łyżka ocet balsamiczny
- rukola wg uznania
- kilka plastrów szynka parmeńska
- kilka szt. pomidorki koktajlowe
Sposób przygotowania:
- Zblenduj kalafiora i przesyp go do miski. Dodaj 2 jajka.
- Jako kolejne składniki dodaj: mąkę kukurydzianą, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
- Z powstałej mieszanki utwórz spód na pizzę. Piecz przez 20 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- W misce połącz ze sobą ugotowane buraki, orzechy włoskie, liście bazylii, ocet balsamiczny, pieprz oraz sól.
- Zblenduj wszystkie składniki na gładką masę.
- Przełóż powstały sos na spód do pizzy. Ponowie wstaw do piekarnika (temp. 180 stopni, czas: 10 min). Na samym końcu ułóż na pizzy rukolę, szynkę i pomidorki koktajlowe.
- Smacznego!
Komentarze