PrzepisFitPizza na kalafiorowym spodzie

Pizza na kalafiorowym spodzie

Pizza na kalafiorowym spodzie
Pyszności
30.03.2018 18:30, aktualizacja: 18.09.2023 11:25

Ty razem przychodzimy z wyjątkową pizzą :) Oto genialna przekąska na kalafiorowym spodzie z rukolą, szynką parmeńską oraz pomidorkami koktajlowymi.

1 PORCJA: 220 g

Kalorie: 182 kcal

Białka: 10 g

Węglowodany: 21 g

Błonnik: 4 g

Tłuszcze: 7 g

Składniki:

  1. 400 g kalafior
  2. 2 szt. jajka
  3. kilka plastrów szynka parmeńska
  4. kilka szt. pomidorki koktajlowe
  5. 60 g mąka kukurydziana
  6. 2 szczypty sól
  7. 2 szczypty pieprz
  8. 75 g buraki ugotowane
  9. 25 g orzechy włoskie
  10. kilka liści bazylia
  11. 1 łyżka ocet balsamiczny
  12. rukola wg uznania
Sposób przygotowania:

1. Zblenduj kalafiora i przesyp go do miski. Dodaj 2 jajka.

Obraz

2. Jako kolejne składniki dodaj: mąkę kukurydzianą, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

3. Z powstałej mieszanki utwórz spód na pizzę. Piecz przez 20 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obraz

4. W misce połącz ze sobą ugotowane buraki, orzechy włoskie, liście bazylii, ocet balsamiczny, pieprz oraz sól.

Obraz

5. Zblenduj wszystkie składniki na gładką masę.

Obraz

6. Przełóż powstały sos na spód do pizzy. Ponowie wstaw do piekarnika (temp. 180 stopni, czas: 10 min). Na samym końcu ułóż na pizzy rukolę, szynkę i pomidorki koktajlowe.

Obraz

7. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także